dolda ny logga mindre

En gripen efter sprängd bankomat

En gripen efter sprängd bankomat

Fredrik Sandberg/TT En bankomat har sprängts i Borås. Arkivbild.
Fredrik Sandberg/TT En bankomat har sprängts i Borås. Arkivbild.

Brott TT/DoldaNyheter
En person har gripits efter nattens sprängning av en bankomat i Borås.

Polisen tillkallades till platsen efter att vittnen hört en hög smäll klockan 01.45. En stor sökinsats efter misstänkta gärningsmän inleddes och en person kunde senare gripas. Enligt polisen ligger två personer bakom dådet.

- Vi har haft ett intensivt arbete under hela natten och vi har lyckats säkra flera spår efter gärningsmännen som ska vara två, säger Joakim Danz, stationsbefäl vid Boråspolisen, till Borås Tidning.

- Vi jobbar intensivt med att gripa den andra gärningsmannen också.
Inga människor skadades vid explosionen, det är oklart om gärningsmännen fick med sig några kontanter efter sprängningen.

Enligt ett vittne som Borås tidning talat med under natten säger att smällen var så kraftig att det kändes i närliggande hus.

– Hela familjen vaknade av explosionen och när vi tittade ut såg vi hur det rök från bankomaten. Det vet en fruktansvärd upplevelse för hela familjen, säger vittnet.

En gripen
En dryg timma efter sprängdådet lyckades polisen gripa en av gärningsmännen, en man född 1994.

– Jag kan bekräfta att vi gripit en av gärningsmännen under natten till tisdagen och vi jobbar intensivt med att gripa den andra gärningsmannen också, säger Danz.

Det är oklart om gärningsmännen kommit över några kontanter.

Fakta: Bankomatkupper
Samarbetsorganet EAST (European Association for Secure Transactions) för statistik över attacker mot bankomater runt om i Europa.
Tyskland står för en tredjedel av brotten i de elva europeiska länder som är med i EAST:s kartläggning, trots att landets 58 000 bankomater bara står för hälften så stor andel – 16 procent – av det totala antalet i de elva länderna.

I fjol sprängdes 369 bankomater i Tyskland, en ökning med 38 procent från 2017 och tio gånger fler än för tio år sedan, enligt siffror från tyska federala polisen BKA. Brotten sker sent på kvällen och följer ofta samma mönster: Gärningsmännen använder en elektrisk detonator eller tändrör för att antända gas som på förhand pumpats in i automaten. Ofta har stötarna planerats månader i förväg, enligt Europol.
Källa: AFP

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter