dolda ny logga mindre

Basinkomst snackis vid demokratdebatt

Basinkomst snackis vid demokratdebatt

David J Phillip/AP/TT Bernie Sanders, Joe Biden och Elizabeth Warren fick stå i mitten, eftersom de utgör tättrion i opinionen.
David J Phillip/AP/TT Bernie Sanders, Joe Biden och Elizabeth Warren fick stå i mitten, eftersom de utgör tättrion i opinionen.

USA TT
För första gången stod Demokraternas tio toppaspiranter i USA öga mot öga i en tv-debatt.
Joe Biden gjorde en habil insats, och ser därmed ut att hålla undan som opinionsfavorit. Utmanaren Andrew Yang stod för en av kvällens snackisar.


Debatten på TSU (Texas Southern University) i Houston pågick i tre timmar, och hann därmed spänna över hela politiska spektrat – från klimatförändringar och vårdsektorn till krigen i Afghanistan och Irak och vidare till utbildning och segregation.

Andrew Yang fick mycket uppmärksamhet för en oväntad plan:
Min kampanj kommer att ge en "frihetsutdelning" à 1 000 per månad i ett helt år till tio amerikanska familjer.

Mot Trump
Utspelet ses som jippoartat, men med en seriös bakgrund – Yangs kanske viktigaste vallöfte är en garanterad basinkomst för alla invånare.
Annars var en genomgående linje, föga oväntat, utfall mot den nuvarande presidenten.

- Donald Trump är den farligaste president som landet har haft, sade Bernie Sanders.

- Vi har en vit makt-människa i Vita huset, flikade Beto O'Rourke in.
Kamala Harris riktade sig direkt till Trump, "som vi alla vet tittar", och anklagade honom för att ha sett till att USA nu står stilla i utvecklingen.

"Galne Bernie"
Presidenten var dock samtidigt upptagen med ett kampanjevenemang i Baltimore. Trump fortsatte där med sina karaktäristiska personangrepp mot de demokratiska utmanarna, och kallade Sanders för "galne Bernie" och Elizabeth Warren för "Pocahontas" – en referens till hennes uppgift om att hon kan vara delvis ättling till Amerikas ursprungsbefolkning.
Men Trump har utnämnt Biden till det största hotet, och fokuserade på honom.

- Han har somnat, han har ingen aning om vad han pysslar med, sade Trump om Biden, och utförde därefter en liten sketch om demokraten och Kinas president Xi Jinping, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

- Var är jag? härmade Trump Biden.

- Skriv under här, blev svaret från Xi i Trumps gestalt.

Nya följare
Demokraternas debatt på TSU var alltså lång och sågs därför som lite av ett uthållighetstest för äldre kandidater som Warren, 70 år, Biden, 76, och Sanders, 78.

Dessa tre utgör tät-trion i opinionen, och bedömare väntar sig att "triangeldramat" som ett första steg måste resultera i att Warren och Sanders gör upp om kommandot på vänsterflanken. Kanske plockade Warren flest poäng där i denna debatt, men avgörandet ser ut att dröja – vilket nog alla inblandade är nöjda med, så att intresset hålls uppe.

Att döma av det i och för sig trubbiga mätinstrumentet nya Twitter-följare var det hur som helst Yangs och Warrens budskap som lockade flest under debatten, twittrar Dan Diamond , reporter på nyhetssajten Politico. Yang toppar bland de tio debattdeltagarna med 7 566 nya följare medan sändningen pågick, Warren fick 4 367 – och Biden hamnade sist med bara 997 stycken.

Partiets regler
Startfältet inom partiet i fajten om att få utmana Trump i nästa års presidentval är så stort – över 20 personer – att det vid tidigare tv-debatter har delats upp i två grupper.

TSU-debatten är den första där de tio populäraste står på scenen samtidigt. Sållningsreglerna har satts av partiet, som därmed tagit "den gallrande funktion som tidigare spelats av nomineringsval i Iowa och primärval i New Hampshire", skriver Politico , som i en analyserande text reser frågetecken kring hur demokratisk en sådan utveckling är.
Henrik Samuelsson/TT

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter