dolda ny logga mindre

Boende tvingas bort av påkostade renoveringar

Boende tvingas bort av påkostade renoveringar

Claudio Bresciani/TT Jan Bagge och Maria Nylander, som bor i Bergshamra, riskerar en 60 procentig hyreshöjning efter en renovering av sin lägenhet.
Claudio Bresciani/TT Jan Bagge och Maria Nylander, som bor i Bergshamra, riskerar en 60 procentig hyreshöjning efter en renovering av sin lägenhet.

Bostad TT
Nya kök, badrum, parkettgolv och vita väggar kostar. Hyresgäster kan tvingas lämna sina hem på grund av höga hyreshöjningar när lägenhetshus som byggdes före 70-talet ska renoveras.

- Vi måste orka kämpa, säger Lars-Erik Hallgren som fått besked om renovering och en hyreshöjning på ungefär 60 procent.

Begreppet renovräkning myntades i Sverige 2017 och innebär att hyresgäster tvingas flytta på grund av höjda hyror efter renovering. Fenomenet återfinns runt om i Europa och FN har varnat för de sociala konsekvenserna när boende hamnar i kläm när hyresvärdar vill höja standarden på lägenheterna.

- Det första jag kände när jag fick höra om renoveringen var stark oro. Jag och min fru är pensionärer och insåg ganska snabbt att vi inte skulle ha råd att bo kvar, säger Lars-Erik Hallgren, 78 år, som tillsammans med frun Agneta Eurenius hyr en trea i ett av det allmännyttiga bostadsbolaget Signalistens bestånd i Bergshamra i Solna.

Bergshamrabeståndet är inte det första som hyresvärden renoverar. Flera hus i Ritorp är färdigrenoverade och fler renoveras i nuläget. Enligt hyresvärden flyttade 35 till 40 procent av de boende tillbaka efter renoveringen. Nu väntar en liknande process i Bergshamra och för Lars-Erik Hallgren innebär upprustningen en uppskattad hyreshöjning från 7 300 kronor till 12 500 kronor.

"Ett existentiellt val"
- Hyresvärden har bjudit in till dialog, men de har i tidigare fall inte lyssnat på hyresgästerna. Vi borde få påverka nivån av renovering. Det är ett existentiellt val, det handlar om var man bor och ens liv, säger Lars-Erik Hallgren.

Renovering av elledningar, stammar och värmesystem som i vanliga fall faller inom kategorin underhåll ska bekostas av värden. Hyresgästen blir dock skyldig att betala mer om standarden på boendet höjs, vilket den gör om exempelvis ett äldre kök byts mot ett nytt.

- Jag har bett om att få se underlaget till bedömningen att allt måste totalrenoveras, men nekats. Min lägenhet fick en upprustning för fem, sex år sedan så för mig låter det märkligt att slita ut allt och göra om. Det är hur fräscht som helst här, säger Jan Bagge som bor i en fyra.

Ihop med ungefär 40 andra har de bildat Bergshamragruppen. De delar ut flygblad, skriver insändare, kontaktar politiker, håller möten och försöker att engagera fler i frågan. Lars-Erik Hallgren och Jan Bagge hoppas att så få som möjligt godkänner renoveringen och att ärendet tas till Hyresnämnden, vilket köper dem lite tid.

- Hoppet finns fortfarande, annars skulle vi inte kämpa. Vi måste orka, trots att många är skrämda av situationen. Vår enda chans är att gå ihop och skapa opinion, säger Hallgren.

Läget är akut
Signalistens vd Per Anders Hedkvist beklagar hyreshöjningarna, men beskriver renoveringen som ett måste.

- Jag förstår oron och ingen av oss tycker att det här är kul. Läget i Bergshamra är så akut att vi inte har något annat val än att renovera avlopps-, värme-, vatten- och elsystem så snabbt som möjligt. Och vi är tvungna att riva upp golv, kök och badrum för att genomföra dessa. Det kostar lika mycket för oss att exempelvis sätta tillbaka de gamla köken, som att sätta in nya som ger nuvarande och framtida hyresgäster ett bättre boende.

TT: Men skillnaden blir att med nya kök höjs standarden och då får hyresgästerna stå för notan?
- Ja, men renoverar vi utan att höja standarden fördelas i stället kostnaden för detta på alla hyresgäster, även de som inte fått sin lägenhet renoverad och det är inte rimligt.
Hilda Djupenström/TT

Fakta: Renovräkning
TT
Begreppet myntades på svenska 2017, men kommer från det kanadensiska "renoviction".

Renovräkning innebär att hyreslägenheter renoveras till en högre standard, vilket medför en hyreshöjning som är så stor att hyresgäster tvingas flytta.

Enligt lagen ska hyresvärden ansvara för underhåll, men när standaren höjs blir hyresgästen betalningsskyldig på grund av att bruksvärdet ökar.
Många av hyresrätterna måste renoveras, men när man talar om renovräkning handlar det ofta om väldigt omfattande och ofta onödigt lyxig renovering.

I Sverige har fenomenet ökat sedan 2011 då Allbolagen ändrades och allmännyttiga bostadsbolag fick drivas affärsmässigt.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter