dolda ny logga mindre

Expert om oljeattackerna: Oljepriserna kommer att stiga rätt rejält

Expert om oljeattackerna: Oljepriserna kommer att stiga rätt rejält

al-Arabiya/AP/TT Rök syns stiga från bränderna som drönarattackerna orsakade mot saudiska oljeanläggningarna.
al-Arabiya/AP/TT Rök syns stiga från bränderna som drönarattackerna orsakade mot saudiska oljeanläggningarna.

Saudiarabien TT
Höjda oljepriser, en eskalerande situation och Ryssland som en joker i leken.
Mellanösternexperten Jean-François Seznec ser stora risker efter attackerna mot de saudiska oljeanläggningarna.


Jean-François Seznec är verksam vid bland annat den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council samt Georgetown University och Johns Hopkins University.

Han säger att intensiteten i drönarattacken är överraskande, och är övertygad om att det är Iran som ligger bakom den. Tidigare har det rått en form av terrorbalans mellan Iran och Saudiarabien, men sedan Irans export stryptes har landet mindre att förlora och är desperat, resonerar han.

- Jag lägger all skuld på Iran. För Huthirebellerna har inte tekniken att genomföra den här typen av attacker med drönare. Tekniken är avancerad, och åtminstone här i Washington är man övertygad om att drönarna kommer från Iran men att de ges till Hizbollah, som utför anfallet, säger han till TT.

För Huthirebellerna i Jemen är det ett lämpligt upplägg, eftersom de kan påstå att det rör sig om en hämndauktion för saudiernas inblandning i Jemens inbördeskrig, enligt honom.

- Det är ett komplicerat spel, men det ger iranierna någon sorts trovärdig möjlighet att förneka ansvar för attackerna.

Ny sorts vapen
De saudiska oljeanläggningarna är vitala för landets ekonomi och är så klart tungt befästa.

- Jag har kört förbi de här anläggningarna vid ett flertal tillfällen, och det är extremt välbevakade. Det finns tre försvarsringar runt dem, men de var gjorda för landattacker och inte luftattacker, säger Jean-François Seznec.

Saudiarabien har i och för sig ett välutbyggt försvar mot vanliga attacker med flygplan med radaranläggningar, stridsflygplan, luftvärn och USA:s styrkor i närliggande Qatar.

- Drönare är en ny attackmetod och jag tror inte att saudierna var beredda på det. Patriotsystemen verkar inte fungera på den här typen av vapen. Jag är säker på att de jobbar intensivt på det.

Seznec förväntar sig ett snabbt och kraftfullt svar från Saudiarabien, möjligtvis via någon form av attack mot Iran via ombud.

- De kanske gör något direkt mot Irans gasanläggningar. Då kan revolutionsgardet säga att det är oskyldigt attackerat och blockera Hormuzsundet. Det kan snabbt spåra ur.

Marknaden oroas
Han förväntar sig att oljepriserna kommer att stiga, när Saudiarabien släpper information om hur stora produktionsstörningar som väntas.

- Ingen kommer att säga sanningen om omfattningen, så marknaden kommer att oroas. Jag blir mer och mer övertygad om att oljepriserna kommer att stiga rätt rejält.

I maktens korridorer i Saudiarabien väntar sig Jean-François Seznec att kronprinsen Mohammed bin Salman försöker dra nytta av situationen för att ytterligare koppla greppet om makten. Samtidigt innebär det en risk att bli mer beroende av USA. I oktober väntas också Rysslands president Vladimir Putin besöka landet. Ryssland kan bli en joker i leken, och är något av en vinnare vid höjda oljepriser.

- Ryssland kan bli en medlare mellan Iran och Saudiarabien, jag vet inte hur förtjust USA skulle vara över det. Ryssland kan försöka att använda sitt inflytande över Iran för att lätta på spänningarna, säger Jean-François Seznec.
Gustav Sjöholm/TT

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter