dolda ny logga mindre

Iran förnekar attacker mot saudiska oljefält

Iran förnekar attacker mot saudiska oljefält

REUTERS/TT Oljeanläggningar sattes i kraftig brand och svarta rökmoln täckte ökenhimlen.
REUTERS/TT Oljeanläggningar sattes i kraftig brand och svarta rökmoln täckte ökenhimlen.

Saudiarabien TT-AFP-Reuters
Saudiarabien stoppar tillfälligt produktionen vid de två oljeanläggningar som tillhör Saudi Aramco efter gårdagens drönarattacker. Hälften av landets produktion berörs.
USA lägger skulden för angreppet på Iran – som förnekar all inblandning.


De båda anläggningarna attackerades med drönare på lördagsmorgonen lokal tid, i en attack som Huthirebellerna i Jemen har tagit på sig ansvaret för. USA anklagar dock Iran för att ligga bakom attackerna.
Enligt Saudiarabiens energiminister Abdulaziz bin Salman berör störningen i produktionen omkring 5,7 miljoner fat råolja, ungefär 50 procent av landets totala produktion. Saudiarabien är världens största råoljeexportör.

USA:s energidepartement uppger att man är beredd att släppa råolja från sina strategiska oljereserver om det behövs.

Huthirebellerna: Vi ligger bakom
De synkroniserade drönarattackerna genomfördes klockan fyra på lördagsmorgonen lokal tid. Oljeanläggningarna i Abqaiq och i Khurais tillhör världens största oljeproducent Saudi Aramco, som är direkt avgörande för landets ekonomi.

Saudiarabiens inrikesdepartement meddelade genom statliga nyhetsbyrån SPA att bränderna var under kontroll, men departementet undvek att kommentera omfattningen av skadorna, skriver nyhetsbyrån AFP.

Ett par timmar efter attackerna tog de jemenitiska Huthirebellerna på sig ansvaret: "Tio drönare har attackerat målen i östra Saudiarabien", rapporterade gruppens tv-kanal, Beirutbaserade al-Masirah.
De Iranstödda Huthirebellerna strider mot den saudiskledda alliansen i Jemen och har kontroll över huvudstaden Sanaa. Saudierna och deras allierade har i sin tur i flera år utfört omfattande bombanfall mot mål i Jemen.

USA skyller på Iran
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman fördömde lördagens angrepp i ett telefonsamtal med USA:s president Donald Trump.

"Kungadömet är berett och har kapacitet att konfrontera och hantera dessa terroristaggressioner", sade kronprinsen enligt SPA.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo skriver på Twitter att Iran ligger bakom attackerna: "Iran har nu genomfört en aldrig tidigare skådad attack mot världens energiresurs. Det finns inga bevis för att attackerna utfördes från Jemen."

Irans utrikesdepartement förnekar all inblandning.

- Det här är meningslösa och grundlösa anklagelser och anmärkningar som är obegripliga och poänglösa, säger departementets talesperson Abbas Mousavi och tillägger att anklagelserna bara är ett sätt att rättfärdiga kommande handlingar mot Iran.

Fakta: Saudi Aramco
TT
Saudi Aramco, officiellt Saudi Arabian oil company, är världens största oljeproducent och betraktas som en kronjuvel på den saudiska ekonomin. 2018 redovisade företaget en omsättning på 356 miljarder dollar och en nettovinst på 111 miljarder.

Oljeraffinaderiet i Abqaiq beskrivs av Saudiarabien som världens största. Anläggningen producerade i genomsnitt sju miljoner fat olja per dag under 2018.

Khurais är ett oljefält beläget 25 mil sydväst om Dharhran, och är landets näst största. Produktionen ökade i slutet på förra året till 1,5 miljoner fat per dag. I Khuraisanläggningarna ingår också två andra fält i ett område på nästan 2 900 kvadratkilometer.
Källor: Reuters, al-Jazira

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter