dolda ny logga mindre

S-vänster vill reformera budgeten

S-vänster vill reformera budgeten

Henrik Montgomery/TT Socialdemokraterna Sara Karlsson, Daniel Suhonen och Markus Kallifatides (ordförande) är grundarna av Reformisterna. Arkivbild.
Henrik Montgomery/TT Socialdemokraterna Sara Karlsson, Daniel Suhonen och Markus Kallifatides (ordförande) är grundarna av Reformisterna. Arkivbild.

Politik TT
Inför regeringens höstbudget i veckan föreslår vänsteroppositionen inom Socialdemokraterna bland annat större statligt ansvar för kommuner och regioner, ett kraftigt pensionslyft, enhetlig fastighetsskatt, förmögenhetsskatt och omfattande satsning för att nå klimatmålen.

"Det finanspolitiska ramverk som utformades på 1990-talet utgör i dag en onödig tvångströja som pressar politiken till ekonomiskt och samhälleligt skadliga prioriteringar mellan välfärdens kostnader och nödvändiga investeringar", skriver S-föreningen Reformisterna på Dagens Nyheters debattsida.

I det som man kallar reformbudget ska driftsbudgeten finansieras fullt ut och ha som mål att ligga i balans över konjunkturcykeln, i stället för dagens överskottsmål. Med sina förslag i en "ny grön giv för Sverige" skulle skattekvoten långsiktigt öka från dagens 43,4 procent av bruttonationalprodukten till 46,1 procent, enligt Reformisterna.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter