dolda ny logga mindre

Ungern förhörs av övriga EU

Ungern förhörs av övriga EU

Thommy Tengborg/TT EU-minister Hans Dahlgren. Bild från i augusti.
Thommy Tengborg/TT EU-minister Hans Dahlgren. Bild från i augusti.

EU Bryssel, TT:s korrespondent
Polen har redan hörts i otaliga omgångar av övriga EU-länder med anledning av den polska regeringens agerande mot landets domstolar. Nu är det dags även för Ungern att utsättas för en så kallad artikel 7-process.

Justitieminister Judit Varga lär få en het eftermiddag i Bryssel vid dagens EU-ministermöte. Svenske Hans Dahlgren (S) och hans kollegor söker bland annat besked om det ungerska agerandet mot universitetsväsendet, massmedier, migranter och flyktingar.

- Det finns en lång lista med frågor som man skulle kunna ta upp. Men en fråga som jag tycker vore lämplig att ställa från svensk sida är om medie- och yttrandefriheten i Ungern, sade Dahlgren efter ett möte med riksdagens EU-nämnd i fredags.

Utöver Ungern ska ministrarna också uppdatera sig om läget vad gäller EU:s nästa långtidsbudget för åren 2021–27.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter