dolda ny logga mindre

Åklagare vill underlätta avlyssning

Åklagare vill underlätta avlyssning

Mats Andersson/TT Kammaråklagare Christer Sammens driver frågan om telefonavlyssning. Arkivbild.
Mats Andersson/TT Kammaråklagare Christer Sammens driver frågan om telefonavlyssning. Arkivbild.

Brott TT
Åklagarmyndigheten anser att det bör bli lättare att avlyssna telefoner om en person misstänks för flera mindre allvarliga brott, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

- Om vi tar omfattande bedrägerihärvor där man vet att man ringer runt systematiskt till olika personer och lurar dem så kan man ändå inte komma åt det genom teleavlyssning eftersom man inte får lyssna på telefonerna, säger Christer Sammens, åklagare i Gävle, till Ekot.

Han har själv lett förundersökningar där äldre lurats på pengar då de uppgett sig vara banktjänstemän.

Trots att polisen kan se att flera äldre ringts upp från samma telefonnummer så kan åklagaren inte begära hemlig telefonavlyssning eftersom varje enskilt brott inte har ett straffvärde på minst två år.

Sammens har nu skrivit till regeringen och föreslagit att rättegångsbalken ändras så att domstolar kan väga ihop den totala misstänkta brottsligheten när de fattar beslut om hemlig avlyssning. Förslaget till lagändring stöds av Åklagarmyndigheten, som fört fram idén till regeringen.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter