dolda ny logga mindre

Biden om Trumps samtal: Solklar korruption

Biden om Trumps samtal: Solklar korruption

Charlie Neibergall/AP/TT Joe Biden vid ett valmöte i Cedar Rapids, Iowa, under fredagen.
Charlie Neibergall/AP/TT Joe Biden vid ett valmöte i Cedar Rapids, Iowa, under fredagen.

USA TT
Presidentaspiranten Joe Biden kräver att Donald Trump offentliggör utskrifter av det omdiskuterade telefonsamtal USA:s president haft med sin ukrainske kollega Volodymyr Zelenskyj.

"(Det) finns i sanning ingen botten för president Trumps villighet att missbruka sin makt och förnedra vårt land", säger Biden i ett uttalande.
Joe Biden har hamnat i centrum för den senaste Trumpskandalen. Men fram till fredagskvällen höll Biden, vicepresident under Barack Obama och nu i täten i kampen om att bli Demokraternas presidentkandidat i USA 2020, låg profil i frågan.

Nu följer han många av sina framträdande partikamrater och går till angrepp mot Trumps agerande.

"Om de här rapporterna är sanna finns det i sanning ingen botten för president Trumps villighet att missbruka sin makt och förnedra vårt land. Det här beteendet är särskilt avskyvärt för att det utnyttjar vårt lands utrikespolitik och underminerar vår nationella säkerhet för politiska ändamål", säger Biden i det skriftliga uttalandet , som fortsätter:

"Det (samtalet) visar att han har använt USA:s makt och resurser för att pressa en suverän stat – en allierad som är under direkt angrepp av Ryssland – pressa Ukraina att undertrycka lag och ordning för explicita förhoppningar att få politiska förmåner."

"Solklar korruption"
Under det beskrivna telefonsamtal som skandalen kretsar kring ska Trump ha bett den då nyvalde Zelenskyj att utreda korruptionsrykten kring Joe Bidens son Hunter, som har suttit i styrelsen för ett ukrainskt gasbolag. Utredningen ska ha varit ett krav för fortsatt militärt stöd från USA till Ukraina.

Biden kräver nu att Trump släpper utskrifter av samtalet, så att USA:s befolkning kan göra egna bedömningar av innehållet.

"Så solklar korruption skadar våra institutioner som försvagas när de används som verktyg för personliga politiska vendettor", säger han.

Möte i New York
Trump skrev under fredagen på Twitter att "Inget av det som sades var fel, det var klockrent", utan att ge någon bakgrund om samtalet.

På en presskonferens med Australiens premiärminister Scott Morrison i Vita huset svarade Trump enligt The Hill på en direkt fråga om uppgifterna om samtalet stämmer:

- Det spelar ingen roll vad vi diskuterade, men någon borde titta närmare på Joe Bidens uttalande.

Trumps advokat, förre New York-borgmästaren Rudy Giuliani, bekräftar dock delvis samtalets karaktär.

Trump och Zelenskyj ska på onsdag mötas i samband med öppnandet av FN:s generalförsamling i New York. En amerikansk regeringstjänsteman säger till nyhetsbyrån AFP att mötet ska fokusera på "den otroliga energi och framgång president Zelenskyj har haft i sina ansträngningar att implementera antikorruptionsåtgärder".
Martin Yngve/TT

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter