dolda ny logga mindre

Riksrättsförfarande inleds mot Trump

Riksrättsförfarande inleds mot Trump

Evan Vucci/AP/TT USA:s president Donald Trump.
Evan Vucci/AP/TT USA:s president Donald Trump.

USA TT
Demokraterna inleder en utredning om att ställa president Donald Trump inför riksrätt.

- Presidenten måste ställas till svars. Ingen står över lagen, säger representanthusets talman Nancy Pelosi.

Trump påstås ha krävt en korruptionsutredning av sin politiske motståndare Joe Bidens son i utbyte mot militärt stöd till Ukraina.
Konflikten kring telefonsamtalet mellan Trump och hans ukrainske kollega Volodymyr Zelenskyj har växt de senaste dagarna. Och kraven på att Trump ställs inför riksrätt har ökat bland Demokraterna.

- Trumps handlingar har avslöjat skamliga fakta om presidentens brott mot ämbetseden, förräderi mot rikets säkerhet och förräderi mot okränkbarheten av våra val, säger Pelosi i ett tv-sänt tal.

- Jag tillkännager i dag att representanthuset nu går vidare med en officiell utredning om riksrätt.

Biden står bakom
På tisdagen ställde sig Joe Biden, som är favorittippad till att bli Demokratiska partiets kandidat i nästa års presidentval, bakom det riksrättsförfarande mot Trump som Pelosi nu meddelar ska utredas.
Om han fortsätter att tumma på lagen ger Donald Trump kongressen, i min mening, inget annat val.

Trump har godkänt att det omdiskuterade samtalet med Ukrainas president offentliggörs. Men kongressen vill utöver samtalet ta del av en visselblåsarrapport som rör "allvarliga eller flagranta problem, missbruk av eller brott mot lagen" i Trumps samtal med främmande makt.

Representanthuset ska rösta igenom en resolution på onsdagen om att rapporten ska överlämnas till kongressen.

President Trump fördömer beslutet att inleda en undersökning om riksrätt mot honom och kallar processen för "witch hunt garbage" – häxjaktsskräp, skriver nyhetsbyrån AFP.

Inga bevis
Trump gav order om att skjuta upp militärt stöd på motsvarande runt 3,9 miljarder kronor till Ukraina inför samtalet med Zelenskyj, enligt källor med nära insyn som citeras i Washington Post. Under det pågående FN-toppmötet i New York erkänner Trump att det stämmer, men förnekar att det skett i syfte att utöva påtryckningar.
För att Ukraina skulle få pengarna krävde Trump att Zelenskyj skulle utreda korruptionsrykten kring demokraten Joe Bidens son Hunter Biden, uppger källor för enligt amerikanska medier.

Hunter Biden har suttit i styrelsen för ett ukrainskt gasbolag och enligt Trump försökte Joe Biden, under sin tid som vice president under Barack Obama, att stoppa en utredning mot bolaget.
Hittills har inga bevis presenterats för att Joe Biden agerat korrupt eller påverkats av sin sons arbete i Ukraina. Däremot anser kritiker att Bidens familjs kopplingar till Ukraina kan leda till en intressekonflikt, skriver BBC.

Korruptionsbråk
Anklagelserna om korruption haglar nu mot både Trump och Biden.
På tisdagen skrev Donald Trump på Twitter att han har godkänt att utskriften av det omdiskuterade samtalet med Ukrainas president ska offentliggöras.

"Jag. . . har godkänt att den kompletta, tidigare hemligstämplade och oavkortade utskriften av min telefonkonversation med Ukrainas president Zelenskyj offentliggörs", skriver Trump.

Trump tillägger att han inte pressat Zelenskyj under samtalet och att det gått fullständigt korrekt till.

Släpps på onsdag
Trump har bekräftat att han under samtalet med Zelenskyj sagt att han inte vill att personer som Joe Biden och hans son Hunter Biden bidrar till korruptionen i Ukraina.

Detaljerna kring telefonsamtalet började rullas upp efter det att en visselblåsare inom USA:s säkerhetstjänst skrivit en rapport till tillsynschefen för underrättelsetjänsterna om att Trump avgett "oroväckande" löften till främmande makt.

De flesta av visselblåsarens uppgifter har hittills hållits hemliga av nationella underrättelsechefen Joseph Maguire, som hävdar att det inte rörde sig om någon underrättelseaktivitet och att han därför inte är skyldig att informera kongressen om saken.

Demokrater i kongressen har stridit för att få ta del av klagomålet och på torsdag ska Maguire vittna i representanthuset. Även om Trump offentliggör det omtalade samtalet kräver Demokraterna fortfarande att kongressen ska få tillgång till visselblåsarens rapport.
Rättad: I en tidigare version angavs en felaktig summa om det uppskjutna stödet till Ukraina.
Filip Norman/TT
Grim Berglund/TT

Bakgrund: Avslöjandet om telefonsamtalet
TT
Den 12 augusti skriver en anonym visselblåsare en rapport till Michael Atkinson, tillsynschef för underrättelsetjänsterna, i ett "brådskande" ärende. Det exakta innehållet i rapporten är okänt.
Atkinson skickar den vidare till tillförordnade chefen för nationella underrättelsetjänsten, Joseph Maguire. Han förbjuder sedan Atkinson att meddela kongressen innehållet i brevet.

Enligt medier i USA ska det handla om ett telefonsamtal president Donald Trump haft den 25 juli med Ukrainas nyvalde president Volodymyr Zelenskyj.

Wall Street Journal skriver att Trump ska ha försökt pressa Zelenskyj att utreda korruptionsrykten kring Hunter Biden, son till Joe Biden som kan bli Trumps rival inför presidentvalet nästa år. Hunter Biden sitter i styrelsen för ett ukrainskt oljebolag som misstänks för korruption, även om inga anklagelser riktats mot Hunter Biden personligen.

Trump ska hela åtta gånger ha uppmanat Zelenskyj att samarbeta med hans advokat Rudy Giuliani, för att inleda en utredning om Biden.

Enligt källor ska Trump ha använt planerat militärt stöd till Ukraina som påtryckningsmedel.
Källa: AFP

Fakta: Moderna riksrättsprocesser i USA
TT
Den demokratiske presidenten Bill Clinton ställdes inför riksrätt 1998. Clinton medgav att han haft en utomäktenskaplig sexuell relation med Vita huset-praktikanten Monica Lewinsky, trots att han tidigare förnekat detta.

Republikanerna, som var i majoritet i både representanthuset och i senaten, röstade i representanthuset för ett riksrättsåtal. I senaten kunde Republikanerna inte samla den majoritet som krävdes för åtalet – två tredjedelar av ledamöternas röster krävdes för att Clinton skulle fällas.

Republikanske presidenten Richard Nixon skulle ställas inför riksrättsåtal i efterspelen av Watergateaffären. Nixon valde att avgå den 8 augusti 1974, då avslöjanden på bandinspelningar gjorde det klart att han skulle komma att fällas.
Källor: Reuters och NE

Fakta: Skydd av visselblåsare
TT
En lag från 1998 definierar processen för hur en anställd inom underrättelsetjänsterna ska kunna rapportera fall av "brådskande angelägenhet". I lagen Intelligence community whistleblower protection act (ICWPA) ska den anställde överlämna informationen till en utsedd tillsynschef som "ska" vidarebefordra informationen till kongressens underrättelsekommittéer.

Tillsynschefen ska avgöra om uppgifterna består av "allvarliga eller flagranta problem, missbruk av eller brott mot lagen". I så fall måste informationen sändas vidare till kongressen inom sju dagar.
En advokat för underrättelsechefens kansli skriver den 13 september att uppgifterna i visselblåsarens rapport inte var av "brådskande angelägenhet" och att den tillförordnade underrättelsechefen därmed kunde blockera ett överlämnande. Enligt nyhetsbyrån Reuters har detta inte hänt tidigare.
Högsta domstolen fastslog 1974 att presidenten har "exekutiva privilegier" då presidenten kan hemlighålla kommunikation med rådgivare om det hotar nationell säkerhet eller internationella relationer. Fallet rörde Richard Nixon.

Högsta domstolen fastslog samtidigt att "exekutiva privilegier" inte gäller fall där man försöker dölja en presidents oegentligheter.
Källa: Reuters

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter