dolda ny logga mindre

Väljare trotsar våld och hot i Afghanistan

Väljare trotsar våld och hot i Afghanistan

Rahmat Gul Ashraf Ghani, Afghanistans president, lägger sin röst. Han hoppas bli omvald för en andra mandatperiod i dagens val.
Rahmat Gul Ashraf Ghani, Afghanistans president, lägger sin röst. Han hoppas bli omvald för en andra mandatperiod i dagens val.

Afghanistan TT
Tiotusentals soldater har satts in för att skydda de väljare som vågat sig ut för att lägga sina röster i Afghanistans presidentval. Redan under morgonen har en explosion inträffat – men trots våldet rapporteras om köer vid flera vallokaler.

- Jag vet att det finns säkerhetshot men bomber och attacker har blivit en del av vår vardag, säger 55-årige Mohiuddin, på väg att rösta i en vallokal i huvudstaden Kabul, till nyhetsbyrån AFP.

- Jag är inte rädd, vi måste rösta om vi vill uppnå förändring.

Insatserna har varit höga inför valet, och talibanerna har hotat med nya dåd vid valurnorna. Säkerhetsåtgärderna i Kabul är omfattande med soldater ute på gatorna och förbud för större fordon att köra in i staden i ett försök att hindra bilbomber. På andra håll i landet har myndigheterna betydligt svårare att försöka kontrollera situationen.
Under morgonen skadades minst 15 människor i en explosion nära en vallokal i staden Kandahar i södra Afghanistan, rapporterar AFP.

En annan orolig stad är Jalalabad i östra Afghanistan där både talibanerna och terrorrörelsen IS finns. Senast förra veckan stormades en regeringsbyggnad i staden av självmordsbombare, och minst fyra människor dödades.

Men för Samim, som äger en butik i Jalalabad, är det inte bara hotet om våld som inger tvekan inför dagens val. Frågan är snarare om det är värt risken.

- Förra valet var fullt av oegentligheter. Om jag var säker på att det här valet skulle ske utan fusk så skulle jag uppmuntra alla mina vänner att rösta, säger Samim till AFP.

Hoppas på omval
Dagens presidentval är det fjärde att hållas sedan 2001, då en USA-ledd invasion störtade talibanernas sex år långa styre.
16 kandidater ställer upp. Men den verkliga striden väntas stå mellan två huvudrivaler – sittande president Ashraf Ghani och chefsminister Abdullah Abdullah. De båda möttes i valet 2014, som slutade i en bitter strid och flygande anklagelser om valfusk. Efter ett amerikanskt ingripande kunde ett avtal om en samlingsregering till sist värkas fram.

Inför årets val har Abdullah Abdullah kritiserat Ashraf Ghani för att använda statliga medel för sin egen valkampanj och för att använda bristande säkerhet som ett svepskäl för att stänga vallokaler i Abdullahs viktigaste distrikt.

Över 2 000 av totalt nära 7 500 vallokaler anses för osäkra och hålls stängda, enligt Washington Post som hänvisar till officiella uppgifter.
Det här är ett planerat drag. De har sett till att vissa områden hålls osäkra för att kunna fylla valurnorna själva, säger en av Abdullahs rådgivare till tidningen.

Ashraf Ghani har tillbakavisat anklagelserna.
Presidenten underströk i samband med att han lagt sin röst i en vallokal i Kabul att längtan efter fred är den fråga som är absolut viktigast för väljarna.

- Jag hoppas att folket ger oss tillåtelse och stöd att arbeta för fred, sade Ghani enligt AFP.

Hotar väljare
Civila betalar ett högt pris för det dödliga våldet i Afghanistan. Trots förhandlingarna mellan USA och talibanerna, som avbröts av USA:s president Donald Trump i början av september, ökade antalet civila dödsoffer under första halvan av 2019 i jämförelse med samma period i fjol enligt FN.

I augusti dödades i genomsnitt 74 personer varje dag, visar en sammanställning av BBC.

Talibanerna har enligt AFP öppet hotat att attackera vallokaler under valdagen. Hoten följer på blodiga attacker mot kampanjmöten – den 17 september dödades nära 50 människor i två separata attacker. En av dem skedde vid ett kampanjmöte för president Ghani.
Ändå är vissa väljare fast beslutna att rösta – av ren övertygelse.
Jag kommer att rösta. Som kvinna är jag mån om att vi inte backar nu. Jag vill inte se att kvinnor blir så förtryckta igen, säger 22-åriga studenten Arash Rasuli från Mazar-e Sharif till AFP.
Fanny Hedenmo/TT

Fakta: Afghanistan
TT
Afghanistan ligger i sydvästra Asien och uppskattas ha 35,5 miljoner invånare, även om uppgifterna är mycket osäkra. Majoriteten av befolkningen – omkring 60 procent – livnär sig på jordbruk och boskapsskötsel.

Landet är en islamisk republik med ett tämligen könssegregerat samhälle, trots att full jämställdhet mellan kvinnor och män ska råda enligt författningen.

Inbördeskrig har rått i princip konstant sedan slutet av 1970-talet och ekonomi och infrastruktur ligger i ruiner.

Sovjetunionens invasion 1979 följdes av ett utdraget krig mellan den kommunistiska regimen och islamistiska muhajedingrupper, stödda av USA. Efter maktövertagandet 1992 vände milisgrupperna snart vapnen mot varandra. Kaoset och krigströttheten beredde väg för den fundamentalistiska talibanrörelsen som inom några år tog kontroll över landet.

Efter terrordåden den 11 september 2001 började USA-ledda styrkor att bomba Afghanistan varpå talibanstyret föll. Försöken att sedan dess bygga upp landet har i stort misslyckats.
Källa: Nationalencyklopedin, Landguiden/Utrikespolitiska institutet

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter