dolda ny logga mindre

Kansler klar – resten osäkert i österrikiskt val

Kansler klar – resten osäkert i österrikiskt val

Österrike TT
Vem som ska ta sig an rollen som förbundskansler är i det närmaste redan avgjort.
Frågan är snarare vilka den konservative Sebastian Kurz och hans ÖVP ska kunna regera tillsammans med, när Österrike nu går till nyval.


Den senaste tidens skandaler har satt honom i en knepig situation.
Vallokalerna har öppnat för landets 6,4 miljoner röstberättigade. De första prognoserna väntas klockan 17 när de stänger.

Sedan andra världskrigets slut har Österrike mestadels styrts av storkoalitioner mellan det konservativa Folkpartiet, ÖVP, och Socialdemokraterna, SPÖ. Den tiden är förbi. De senaste åren har det politiska läget i landet varit mer turbulent och styrkeförhållandet mellan de forna storpartierna är nu kraftigt förändrat.

- ÖVP och Sebastian Kurz startade den här valrörelsen med 15 procents försprång mot Socialdemokraterna, och det är historiskt, säger Kathrin Stainer-Hämmerle, professor i statsvetenskap vid Carinthiauniversitetet.

Blev varnad
När den unge Kurz tog över ÖVP gick väljarstödet starkt uppåt och ledde till en klar valseger hösten 2017. Det var dock inte tillräckligt för att regera utan stöd. Trots varningar valde Kurz att samarbeta med högerpopulistiska Frihetspartiet, FPÖ. Tre gånger tidigare hade FPÖ suttit i regeringsställning – tre gånger hade samarbetena kraschat.

Den fjärde gången blev inget undantag. Anledningen: avslöjandet av en komprometterande videoinspelning med FPÖ:s partiledare, tillika landets vicekansler Heinz-Christian Strache.

Nu har det alltså återigen blivit dags för parlamentsval i Österrike. Trots det misslyckade samarbetet såg Sebastian Kurz till en början ut att gå stärkt ur situationen och opinionssiffrorna gick betydligt uppåt. Nu dalar de något igen, mycket beroende på en nationell debatt om partibidrag. Det har visat sig att Sebastian Kurz fått stora tillskott utan att berätta om det.

- I Österrike måste man redovisa alla bidrag över 50 000 euro. ÖVP fick stora bidrag av en känd miljardär, men hon gav alltid 49 000 åt gången. Så det har blivit tydligt att inte heller Sebastian Kurz alltid kör med rent spel, säger Kathrin Stainer-Hämmerle.

"Retorik och symbolik"
Trots höga siffror kommer Kurz även denna gång att tvingas samarbeta om makten och den stora frågan är med vilket parti. Rent politiskt ligger ÖVP närmast FPÖ, men det är tveksamt om han vågar ge högerpopulisterna en ny chans, enligt Stainer-Hämmerle.

- Jag tror att det blir svårt för honom att gå ihop med FPÖ, med tanke på vad det skulle leda till för reaktioner utomlands. Sebastian Kurz vill inte bli illa ansedd, omdömet utomlands är väldigt viktigt för honom, säger hon.

Ett annat alternativ är att regera med Socialdemokraterna, som ser ut att kunna göra sitt sämsta val sedan andra världskriget. Ett tredje är att gå ihop med två andra partier – De gröna och det liberala Neos. Valet 2017 åkte De gröna ur nationalrådet med blott 3,8 procent, nu ligger de på över 10 procent i mätningarna.

De, liksom Neos och SPÖ, ligger dock politiskt långt från ÖVP och stora kompromisser skulle krävas. Sebastian Kurz själv har inte velat ge några besked om vilket samarbete han vill ha.

- Vi fattar det beslutet, förutsatt att vi kommer på första plats, först efter att valet är genomfört, säger han i en intervju med Die Presse.
Erika Nekham/TT

Fakta: Ibizaskandalen
TT
I mitten av maj i år offentliggjordes en video, som skulle få Österrike i gungning.

Det var en hemlig inspelning från juli 2017 som visade hur högerpopulistiska FPÖ:s partiledare Heinz-Christian Strache festade på Ibiza, tillsammans med bland andra en ung kvinna som han trodde var släkting till en rysk oligark. Hela situationen visade sig sedan vara riggad, oklart av vem eller vilka.

Strache diskuterar investeringar och bland annat huruvida kvinnan skulle kunna ta kontroll över den österrikiska kvällstidningen Kronen Zeitung. Strache säger att tidningen under nytt ledarskap skulle kunna hjälpa honom och FPÖ i valrörelsen – och antyder att kvinnan sedan skulle kunna säkra offentliga upphandlingar.

Efter avslöjandet avgick Strache, som efter valet i oktober 2017 också var vicekansler i den regeringen som FPÖ hade bildat med det konservativa ÖVP. Samarbetet sprack och nyval utlystes.

Fakta: De största partierna
TT
ÖVP: Kristdemokratiskt konservativt. Leds av Sebastian Kurz. Ligger på 34 procent i opinionsmätningarna. Fick 31,5 procent valet 2017.

SPÖ: Socialdemokratiskt. Leds av Pamela Rendi-Wagner. Ligger på 22 procent i opinionsmätningarna. Fick 26,9 procent valet 2017.
FPÖ: Högerpopulistiskt. Leds av Norbert Hofer. Ligger på 20 procent i opinionsmätningarna. Fick 26 procent valet 2017.

Die Grünen: Miljöpartistiskt. Leds av Werner Kogler. Ligger på 12 procent i opinionsmätningarna. Fick 3,8 procent valet 2017.
Neos: Liberalt. Leds av Beate Meinl-Reisinger. Ligger på 8 procent i opinionsmätningarna. Fick 5,3 procent valet 2017.
Källa: Politico

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter