dolda ny logga mindre

Vinterns första snövarning

Vinterns första snövarning

Michael ProbstAP/TT Det blir höstrusk i stora delar av landet och snö i norr. Den som väntar på brittsommar får nog vänta förgäves. Arkivbild.
Michael ProbstAP/TT Det blir höstrusk i stora delar av landet och snö i norr. Den som väntar på brittsommar får nog vänta förgäves. Arkivbild.

VäderTT
Flingorna faller i norra Norrland och SMHI har utfärdat höstens första klass 1-varning för snöfall.
Kyligare väder är på väg även i söder och utsikterna till en brittsommar ser dystra ut.


På söndagseftermiddagen började snön falla i Norrbottens inland och snöandet ska fortsätta under kvällen, natten och en bit in på måndagen. Det är inte höstens första snöfall, men det är första gången det beräknas komma sådana mängder att SMHI:s kriterier för klass 1-varning uppfylls.

- Under natten kan det komma två till fem centimeter och under måndagen ytterligare fem till tio centimeter, säger Ibrahim al-Mausawe, meteorolog vid SMHI.

Under de följande dagarna råder höstrusk och ostadigt väder med en hel del regn.

- Även under tisdagen kan delar av Norrland få snöfall och på onsdag kan det snöa i Dalafjällen. Generellt är det omslag till kyligare väder, säger Ibrahim al-Mausawe.

Nästa måndag, den 7 oktober, är det Birgittadagen och varma dagar i början av oktober brukar kallas för brittsommar. Men den som hoppas på sommarens återkomst får vänta förgäves. SMHI:s prognos för nästa måndag visar ensiffriga temperaturer för hela landet, utom i Götaland där det som mest kan bli uppåt tio plusgrader mitt på dagen.

- Prognoserna för den kommande helgen är dock mycket osäkra, understryker Ibrahim al-Mausawe.

Den ena modellen visar högtryck, kallt och minusgrader och den andra modellen visar regn och blåst.
Britt-Marie Seibold/TT

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter