dolda ny logga mindre

Skarpa skott vid flygplatsen i Bagdad

Skarpa skott vid flygplatsen i Bagdad

Khalid Mohammed/AP/TT Hundratals människor i Bagdad och i södra Irak protesterade mot bland annat korruption under tisdagen. Här bärs en skadad demonstrant bort.
Khalid Mohammed/AP/TT Hundratals människor i Bagdad och i södra Irak protesterade mot bland annat korruption under tisdagen. Här bärs en skadad demonstrant bort.

Irak TT
Protesterna i Irak växer i styrka. I Bagdad använder antiterrorstyrkor skarp ammunition för att hindra människor från att ta sig in på flygplatsen.
I al-Nasiriyya i södra Irak kommer rapporter om skottväxling mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter.
Undantagstillstånd råder i flera städer.


Under den andra dagen av växande protester förvärrades läget i al-Nasiriyya. Irakiska antiterrorstyrkor beordrades ut på stadens gator sedan "polis förlorat kontrollen över läget", rapporterar nyhetsbyrån Reuters och citerar poliskällor. Irakiska myndigheter inför även undantagstillstånd i al-Nasiriyya samt i al-Amarah och al-Hilla. De tre städerna har en befolkning på omkring en halv miljon vardera.

Minst nio personer har dödats under de två dagarna av demonstrationer i ofta spontana demonstrationer mot regeringen och premiärminister Adil Abd al-Mahdi. I al-Nasiriyya dödades en polis och en demonstrant på onsdagskvällen, skriver nyhetsbyrån AFP.

Gröna zonen avstängd
Under den andra dagen av protester samlades de första demonstranterna redan på morgonen på ett tiotal ställen i huvudstaden Bagdad där de snart mötte kravallutrustad polis. Demonstranterna började sedan söka sig till Tahrirtorget i centrala Bagdad, medan polis försökte stoppa dem från att gå över floden Tigris och till Gröna zonen där regeringsbyggnader och ambassader ligger.

På kvällen gjordes ett försök av demonstranterna att ta sig in på Bagdads flygplats. Antiterrorstyrkor använde skarp ammunition och tårgas för att hindra människor att ta sig in, uppger poliskällor för Reuters.

Skadade bärs bort
Protester bröt även ut i flera andra städer, däribland Basra och al-Najaf, enligt jordanska tidningen al-Hadath.

Kravallpolis svarar på demonstrationerna med att skjuta i luften för att skingra folkmassorna, ibland med skarp ammunition. Även vattenkanoner och tårgas sattes in för att mota demonstranter.

Vittnesmål och bilder från nyhetsbyråernas fotografer visade hur skadade förs bort från sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor.
Internettillgången blockerades i delar av Irak, bland annat i Bagdad på onsdagskvällen, enligt Reuters. Sociala medier som Facebook, Twitter och Instagram blockerades också, bortsett från i den kurdiska självstyrande regionen i norra Irak som har ett separat nät.

- Här i Bagdad har vi hört skottlossning och sirener under hela kvällen, säger al-Jaziras reporter Imran Khan som befinner sig i huvudstaden till mediebolaget.

Han tillägger att ingen direktrapportering tillåts från de områden där protesterna sker.

Stor arbetslöshet
De växande protesterna springer ur ett missnöje över utvecklingen i Irak där en fjärdedel av de unga är arbetslösa, korruption hämmar tillväxten och den oljerika staten står och stampar.

- Jobb finns bara för dem som har goda kontakter med militären eller de mäktiga religiösa, politiska partierna, säger Salam Jafaar som har examen från en teknisk högskola, till Reuters.

Två år efter den militära segern över terrorrörelsen IS och i en tid av åtminstone tillfälligt lugn hoppas Iraks invånare kunna njuta fredens framgångar.

Men för många har utvecklingen stagnerat, för vissa har läget försämrats. Korruptionen anses genomsyra de ledande samhällsskikten. Av årets budget på 106 miljarder dollar går 19 procent till säkerhetsfrågor och 14 procent till oljedepartementet. Utbildning, hälsovård och återuppbyggnad får 8 procent, skriver Reuters.

Säkerhetsstyrkornas agerande kritiseras av president Barham Salih, som sent på tisdagskvällen sade att fredliga protester är en rättighet för irakiska medborgare. Inrikesminister Saad Maan uppgav samtidigt enligt statliga medier att "infiltratörer" står bakom våldet.
Filip Norman/TT
Grim Berglund/TT

Fakta: Svår regeringsbildning i Irak
TT
Drygt 40 miljoner människor bor i Irak (juli 2018), varav 6 miljoner i huvudstaden Bagdad. Landet har världens femte största oljetillgångar samt gott om mineraler och bördig mark.
Det senaste valet hölls i maj 2018. Efter segdragna förhandlingar kunde en regering ta form i oktober 2018.

Landets president Barham Salih fick stöd från kurdiska PUK och premiärminister Adil Abd al-Mahdi representerar den shiitiska majoriteten i landet.

Den utdragna regeringsbildningen berodde delvis på splittring mellan olika politiska grupperingar i Irak. Svårigheten berodde även på nödvändigheten att få ett godkännande från Iran och till viss del från USA.
(Källor: TT, CIA factbook, UI, NE)

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter