dolda ny logga mindre

Digitalt körkort succé i Norge

Digitalt körkort succé i Norge

Fredrik Hagen Lapp eller app? I Norge går det numera att välja.
Fredrik Hagen Lapp eller app? I Norge går det numera att välja.

Norge TT-NTB
I Norge har körkortet flyttat in i mobilen. Statens vegvesen beskriver nymodigheten, som landet tror sig vara först med i Europa att genomföra i full skala, som en succé, med 670 000 nedladdningar de första dagarna.

Det var vid månadsskiftet som reformen trädde i kraft, och norrmän kunde ladda ner en app som innebär att man inte behöver ha med sig den fysiska "lappen".

2,2 miljoner norska körkortsinnehavare kan använda appen om de vill. Dock bara inom landet. Och även där är appen inte fullödigt surrogat i alla lägen. Exempelvis meddelar sysselmannen, den högsta myndigheten på Svalbard, att den som reser dit måste kunna legitimera sig på annat sätt än med bara mobilappen.

Digitala körkort är på gång i flera länder, däribland såväl Danmark, Finland som Sverige.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter