dolda ny logga mindre

Tiotusentals trotsar Carrie Lam i Hongkong

Tiotusentals trotsar Carrie Lam i Hongkong

Kin Cheung/AP/TT Maskerade demonstranter håller upp sina fingrar, vilket syftar på fem krav de har för att sluta protestera.
Kin Cheung/AP/TT Maskerade demonstranter håller upp sina fingrar, vilket syftar på fem krav de har för att sluta protestera.

KinaTT-AFP-Reuters
Polisen använder tårgas mot aktivister i Hongkong, där tiotusentals fortsätter att trotsa den nyligen aktiverade nödlagen som förbjuder att de demonstrerande maskerar sig.

En domstol har i dag avslagit ett bestridande av nödlagen.
Tiotusentals maskerade demonstranter marscherar genom centrala Hongkong, uppger vittnen för nyhetsbyrån Reuters. Detta trots att aktivisterna enligt de nya reglerna riskerar ett års fängelsestraff för att täcka sina ansikten.

Lagen utmanades tidigt på söndagen i domstol av demokrativänliga parlamentsledamöter. De argumenterade att nödlagen, som gör att parlamentet kan kringgås, strider mot stadens konstitution. Men en högt uppsatt domare avslog deras protest.

Samtidigt som domen offentliggjorts inleddes två demonstrationer på båda sidor om Victoria Harbour i Hongkong. Polisen befarar att protesterna kan bli lika våldsamma som de protester under natten till lördagen som gjorde att staden i princip stängdes helt på lördagsdygnet.

Delar ut masker
Demonstranter delar i dag ut ansiktsmasker för att uppmuntra Hongkongbor att trotsa maskeringsförbudet.

Många har med sig färgglada paraplyer, som ofta använts som en symbol för en tidigare demokratirörelse men i dag skyddar de även mot ett ihållande spöregn.

Protesterna på lördagen var delvis våldsamma och butiker och tunnelbanestationer vandaliserades efter att Hongkongs ledare Carrie Lam aktiverat nödlagen, som bygger på en lag från kolonialtiden och som inte åberopats sedan 1967.

Gatulivet i Hongkong kom på lördagsmorgonen i gång igen efter det att hela tunnelbanesystemet och stora delar av affärslivet hölls stängda under lördagsdygnet. Kollektivtrafikoperatören MTR meddelade dock att en del t-banestationer är så vandaliserade att de inte kan öppnas än.

Kan bli fler regler
Hittills har nödlagen endast använts för att införa maskeringsförbud, men den ger Carrie Lam möjlighet att införa vilka regler som helst under en tid då det bedöms föreligga fara för folkets säkerhet. Hon har varnat att det kan bli aktuellt att införa ytterligare nya regler om oroligheterna inte lugnar ner sig.

Nödlagen har välkomnats av regeringsanhängare och av Kina.
Protesterna har pågått sedan i juni. De utlöstes av ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till centralregeringen i Kina. Demonstrationerna har senare breddats med krav på demokratireformer och lösare tyglar från Peking.

Hongkong är en särskild administrativ region i Kina och har ett separat rättssystem.

Etiketter: demonstranter hongkong

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter