dolda ny logga mindre

Stöd söks för avtal om flyktingar till havs

Stöd söks för avtal om flyktingar till havs

Jonathan Borg/AP/TT Maltas inrikesminister Michael Farrugia och Finlands Maria Ohisalo håller presskonferens i Valletta efter en uppgörelse om båtflyktingar på Medelhavet den 23 september. Arkivfoto.

EU Luxemburg, TT:s korrespondent
Anslut er till oss, manar EU-bjässarna Tyskland, Frankrike och Italien som vill ha stöd av övriga EU för sin uppgörelse om båtflyktingar på Medelhavet.
Fast Sverige är inte intresserat.


De tre stora EU-länderna enades tillsammans med Malta i ett möte på Valletta för några veckor sedan om principerna för en omfördelning av de flyktingar och hjälpsökande som plockas upp från fartyg i Medelhavet.

Även EU:s nuvarande ordförandeland Finland fanns med vid mötet, liksom EU-kommissionen som lovat att stödja och koordinera uppgörelsen.

Nu ska helst även övriga EU-länder fås med i båten.

Nordiska nej
Sverige tillhör dock inte de sugna.

- Nej, det är klart att vi kommer att diskutera läget, men att vi ska delta i de här temporära lösningarna är inget besked jag tänker lämna, säger migrationsminister Morgan Johansson (S) inför mötet.

- För Sveriges räkning så har vi redan gjort mer än nästan något annat EU-land när det gäller flyktingmottagning under de senaste fem åren så det är kanske inte vi som i det här läget ska stå först i kön, säger Johansson.

Även Danmark säger nej till att vara med.

- Det kommer bara att betyda att ännu fler fartyg kommer att åka mot europeiska hamnar, anser utlännings- och integrationsminister Mattias Tesfaye.

- Vi har i stället bett FN om att få ta emot syriska kvotflyktingar från flyktinglägren i Turkiet, säger Tesfaye till nyhetsbyrån Ritzau.

Hoppas på lösning
Sverige hoppas i sin tur på att EU-länderna till sist ska kunna enas om de förslag som EU-kommissionen lade fram redan för tre år sedan om ett permanent system för att hantera stora flyktingströmmar.

- Vår linje är ju att vi vill ha en permanent omfördelningsmekanism gjord på det sätt som Dublinreformen skissar ut. De här temporära lösningarna tenderar att bara bli ett fåtal länder som deltar i, säger Morgan Johansson i Luxemburg.

Wiktor Nummelin/TT

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter