dolda ny logga mindre

Bolsonaro på besök hos sin förebild i norr

Bolsonaro på besök hos sin förebild i norr

Brasilien (TT-AFP)
Brasiliens president Jair Bolsonaro är på besök i Washington med förhoppningen att tjusa sin amerikanske kollega och förebild Donald Trump. Och chanserna är stora att högerledarna kommer väl överens.

"För första gången på länge kommer en brasiliansk president som inte är anti-amerikansk till Washington", skriver Bolsonaro i en av flera förväntansfulla tweets inför besöket.

"Tropikernas Trump" – som den brasilianske ledaren ibland kallas på grund av sina ideologiska likheter med USA:s president – vann en överraskande stor seger i presidentvalet 2018 efter en okonventionell kampanj. Precis som Trump har han gjort sig känd för hätsk retorik och anklagats för att lägga sig nära den högerextrema fållan.

Frispråkighet en dygd
USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton tror att mötet i Washington kommer att bära frukt.

- Han (Bolsonaro) säger vad han tänker. I USA är frispråkighet alltid en dygd. Så jag tror att de båda kommer att komma mycket väl överens, sade Bolton nyligen i en intervju under ett besök i Brasilien.

En nära relation mellan ledarna kan ha betydelse för deras gemensamma vilja att tvinga bort Venezuelas vänsterpresident Nicolás Maduro från makten och att motverka det ökade kinesiska inflytandet i Sydamerika. Båda är också klimatskeptiker och Bolsonaro överväger att följa Trumps exempel och lämna Parisavtalet.

Presidenterna sätter sig först ner för ett möte på tu man hand strax efter 17 svensk tid. Därefter håller de en gemensam presskonferens.

De konkreta frågor de väntas diskutera är att ge USA tillgång till den brasilianska satellituppskjutningsbasen Alcantara och Brasiliens förhoppning att få stöd från Washington för sin kampanj för inträde i OECD.
 

Foto: Susan Walsh/AP/TT
Brasiliens president Jair Bolsonaro under ett tal vid handelskammaren i Washington på måndagen.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter