dolda ny logga mindre

Klockan tickar för Storbritannien

Klockan tickar för Storbritannien

Storbritannien (TT-Reuters)
Den brittiska regeringen försöker nu hitta en lösning på den senaste i raden av brexitkriser.

Men klockan tickar och i Bryssel väntar man otåligt på klart besked om vad britterna vill.

- Kära vänner i London – snälla leverera, säger Tysklands EU-minister Michael Roth lite uppgivet på väg in till ett möte med EU-kollegorna i Bryssel.

- Tiden är på väg att löpa ut. Jag förväntar mig ett klart och precist förslag från den brittiska regeringen, att de förklarar varför en förlängning behövs.

Han betonar också att för den tyska regeringen är det viktigaste nu att förhindra att Storbritannien kraschar ut ur EU utan ett avtal den 29 mars.

Vill ha ett slut
Även Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) säger att det är nödvändigt att höra vad britterna vill, innan EU kan besluta om nästa steg.

- Det finns en önskan att vara konstruktiva och att säkerställa att den här processen får ett slut, säger Dahlgren till journalister på väg in till mötet.

Dagens möte med Dahlgren och de andra EU-ministrarna är en förberedelse för EU-toppmötet senare i veckan. Storbritanniens premiärminister Theresa May väntas då be om mer tid för brexitutträdet.

Men situationen komplicerades rejält i går, då underhusets talman John Bercow, som sitter på makten om vilka förslag som parlamentet ska rösta om, förklarade att May inte kan lägga fram samma förslag till utträdesavtal som ledamöterna redan sagt nej till.

Kris för landet
Därför kommer Theresa Mays utträdesavtal förmodligen inte upp till omröstning den här veckan som planerat, konstaterar Storbritanniens brexitminister Stephen Barclay.

- Jag tror att talmannens besked har höjt ribban, och det gör att det är mer osannolikt att omröstningen kommer att ske i veckan, säger han till Sky News.

Han säger också att det här är en krissituation för landet. Enligt Barclay tittar regeringen ändå på hur en tredje omröstning skulle kunna bli av.

Storbritannien ska enligt plan lämna EU om tio dagar, den 29 mars. Om inte landet ska krascha ut ur EU helt oreglerat måste det finns ett utträdesavtal på plats då.

Maria Davidsson/TT
 

Fakta: Utträdesavtalet om brexit
(TT)
EU och Storbritannien har förhandlat fram ett utträdesavtal som i detalj reglerar det brittiska utträdet ur EU, planerat till den 29 mars 2019. I avtalet ingår allt från framtida rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa, till ekonomiska uppgörelser kring exempelvis pensioner och bidrag till EU-projekt som Storbritannien lovat vara med och finansiera.

Om avtalet godkänns av Storbritanniens parlament och EU-parlamentet inleds en 21 månader lång övergångsperiod fram till den 31 december 2020 för att ytterligare underlätta för folk och företag att anpassa sig.

Om avtalet inte godkänns – exempelvis på grund av oenighet i det brittiska parlamentet – finns dock risk för ett avtalslöst utträde och i så fall en abrupt ändrad relation då allehanda EU-regler och EU-tillstånd slutar gälla omedelbart från den 30 mars.

För att lindra följderna av en eventuell avtalslös situation förbereder just nu både EU och Storbritannien nödåtgärder. EU-kommissionen har lagt fram 18 nödförslag för att lindra effekterna för exempelvis studenter, fisket och flygtrafiken. På EU-kommissionens webbplats finns också 88 noggranna genomgångar av konsekvenserna inom en lång rad områden.

 

Foto: Matt Dunham/AP/TT
Storbritanniens brexitminister Stephen Barclay. Arkivbild.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter