dolda ny logga mindre

Norge: Tusen personer kvar ombord på fartyg i nöd

Norge: Tusen personer kvar ombord på fartyg i nöd

Michal Stewart/AP/TT Passagerare ombord på fartyget under gårdagen
Michal Stewart/AP/TT Passagerare ombord på fartyget under gårdagen

Norge TT
Omkring 1 000 passagerare är kvar på kryssningsfartyget som råkade i sjönöd vid Norges kust.

- Tre helikoptrar går i skytteltrafik, säger Per Fjeld vid räddningscentralen HRS.

- Fartyget var nära att gå på grund, men tar sig nu långsamt framåt för egen maskin.

Under morgonen är det tänkt att fartyget Viking Sky ska bogseras till en närliggande hamn, men det har redan kunnat börja sin färd med tre av fyra motorer i gång.

Evakueringen pågår med samma kapacitet och styrka som under natten. Båten är längre från land och rör sig sakta framåt, säger Per Fjeld till TT strax efter klockan 7 på morgonen.

Helikoptrarna kan ta upp till 15 personer, men turerna tar längre tid än tidigare eftersom fartyget tagit sig längre bort från land.

Det kommer att göras försök med att få ombord en lots, men det kan ta tid. Det kommer att blåsa friskt hela dagen, säger Fjeld.

"Ingen rolig upplevelse"
- Vid 8-tiden var bara 371 av de 1 373 personerna personer evakuerade, enligt Jan Arve Dyrnes på Fræna kommun, dit de flesta evakuerade tas.
Siffran stiger hela tiden, men det går långsamt och ingen kan säga när evakueringen väntas bli klar.

- Evakueringen pågår för fullt där ute, säger han på en presskonferens.
På videoklipp som sprids på Twitter syns hur bord och stolar far fram över golvet på det vilt krängande kryssningsfartyget. Enligt nyhetsbyrån NTB är tre av de passagerare som har evakuerats från kryssningsfartyget allvarligt skadade. Totalt har 17 personer förts till sjukhus, enligt Dyrnes.
Alla passagerare är engelskspråkiga, enligt Dyrnes. Han har under natten träffat personer som evakuerats.

- Det var starka möten med personer som suttit ute på båten en hel natt i mörkret. De är väldigt glada för att de kommit i land, säger han.

Alla som räddas från Viking Sky och inte behöver föras till sjukhus tas omhand av Röda korset och frivilliga boende i Hustad, norr om Molde. De får mat, filtar och kläder, om de behöver det. Därefter körs de till hotell för att vänta in sina vänner.

Tvingades vända
Under lördagen, när det fortfarande var storm på platsen, och inga av Viking Skys motorer fungerade, ska fartyget ha varit 100 meter från att gå på grund, uppger lotsar i Møre och Trøndelag. Besättningen kämpade i mer än en halvtimme med att förankra fartyget, och när de till slut lyckades var de farligt nära land.

- De var väldigt nära grundstötning. Det var nog ingen rolig upplevelse att vara ombord på fartyget då, säger Emil Heggelund, driftsansvarlig för lotsarna, till Bergens Tidene.

Ett lastfartyg med nio mans besättning som var på plats för att bistå i räddningsarbetet fick under kvällen motorstopp och slagsida. För att kunna evakueras uppmanades besättningen att hoppa i havet för att kunna plockas upp av räddningshelikopter. Samtliga räddades ur vattnet.

Flera mindre räddningsbåtar har tvingats vända på grund av de höga vågorna.

Viking Sky skickade strax efter klockan 14 på lördagseftermiddagen nödmeddelande och bad om assistans efter motorproblem. Ombord fanns från början 915 passagerare och 458 besättningsmedlemmar enligt rederiet Viking Ocean Cruises. Fartyget var på väg från Tromsø till Stavanger.
Sofia Tanaka/TT
Martin Yngve/TT

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter