dolda ny logga mindre

EU redo för avtalslös brexit när May pressas

EU redo för avtalslös brexit när May pressas

Storbritannien (TT-Reuters)
Framtiden för Storbritanniens premiärminister Theresa May är oviss. Avgångskraven fortsätter att strömma in.

EU-kommissionen ser det som "allt mer troligt" att britterna lämnar EU utan avtal den 12 april, men gör klart att förberedelserna för det nu är klara.

I ett pressmeddelande skriver EU-kommissionen att allt är på plats för att kunna möta ett läge där Storbritannien lämnar unionen utan utträdesavtal. Och arbetet går vidare med att informera regeringar och EU:s medborgare om vilka följder en avtalslös brexit kan få.

Samtidigt pressas Storbritanniens premiärminister Theresa May hårt på hemmaplan med nya avgångskrav.

Lämna över
Nigel Evans, EU-skeptisk parlamentsledamot från hennes eget konservativa parti anser att hon bör få tid på sig att försöka få sitt brexitavtal godkänt i parlamentet – men bör sedan lämna över sin post till någon annan för nästa fas i förhandlingarna med EU.

- Uppenbarligen vill flera personer inte att premiärministern ska vara i närheten av nästa fas i förhandlingarna, som handlar om framtida handelsrelationer mellan oss och EU, säger Evans till BBC Radio.

Han anser att May måste avgå om hon inte lyckas få parlamentet att godkänna hennes plan i en tredje omröstning.

På EU-toppmötet förra veckan gav de 27 övriga EU-länderna May och Storbritannien ytterligare frist. Förutsatt att parlamentet denna vecka, före den 29 mars, säger ja till det framförhandlade utträdesavtalet blir britternas sista dag i EU den 22 maj.

Blir det däremot nej i parlamentet blir det en avtalslös brexit den 12 april.

Bör avgå
En annan av Mays partikollegor, Andrew Bridgen, framhåller att May har förlorat sina högsta ministrar, parlamentsledamöter och partimedlemmars förtroende och bör avgå.

- Jag hoppas att regeringen kommer att tala om för premiärministern att spelet är slut, säger Bridgen, som är för en hård brexit, till Sky News.

May ska enligt en källa ha sagt till parlamentsledamöter som är brexitanhängare att hon kommer att avgå om de röstar för hennes brexitavtal, uppger ITV News.

Det finns fortfarande en chans att Storbritannien kan lyckas lämna unionen med ett avtal, säger EU-kommissionären Pierre Moscovici till RTL Radio.

- Min övertygelse är att vi kan undvika ett brexit utan avtal, säger han.

 

Foto: Jonathan Brady/AP/TT
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter