dolda ny logga mindre

Nytt rekord – tusentals tranor har anlänt

Nytt rekord – tusentals tranor har anlänt

Natur (TT)
Lagom till den så kallade trandagen, som infaller i dag den 25 mars, har det slagits rekord i antalet tranor sjön Pulken i vattenriket utanför Kristianstad. Under söndagen räknades totalt 9 900 tranor vilket innebär rekord, något som P4 Kristianstad var först med att berätta.

Under lördagen nådde antalet räknade tranor 3 500, en siffra som ökade kraftigt på söndagen.

- Det bara kryllade av tranor och vi blev smått exalterade när vi insåg att det kanske skulle bli nytt rekord, säger Evert Valfridsson vid Skånes fågelklubb till SVT Nyheter Skåne.

Det gamla rekordet, som sattes i mars 2016, är enligt fågelklubben 9 800 stycken. Årets första trana siktades dock längre norrut, vid Hornborgasjön i Västergötland, redan den 17 februari – vilket är ovanligt tidigt.

Trandagen, eller tranedagen, är en lokal tradition som firas 25 mars i bland annat Småland, Öland och Blekinge. Fågeln anses vara ett kärt vårtecken, och när tranan kommer sägs dagen ha blivit så lång att det fortfarande är ljust då man går till sängs.
 

Foto: Johan Nilsson/TT
Två tranor spankulerar. Arkivbild.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter