dolda ny logga mindre

Tio barn döda i lufträder i Afghanistan

Tio barn döda i lufträder i Afghanistan

Afghanistan (TT-AFP-Reuters)
Minst 13 civila, tio av dem barn, har dödats i lufträder av "internationella styrkor" i staden Kunduz i norra Afghanistan, meddelar FN. Tre andra civila skadades i lufträden.
​​​​​​
"Vi uttrycker allvarlig oro över att inledande uppgifter visar att tio av de dödade var barn i samma släkt, som tvingats flytta från andra delar av landet på grund av strider", skriver FN-organet Unama i ett uttalande.

Lufträden inleddes sent på fredagen och pågick till tidigt på lördagen, som en del av strider mellan talibaner och afghanska och amerikanska styrkor. Striderna pågick i 30 timmar i Kunduz där talibanerna är starka.

USA är det enda medlemslandet i den internationella koalitionen i Afghanistan som bidrar med flygunderstöd i konflikten. Nato utreder uppgifterna, uppger en talesperson.

Striderna fortsätter rasa i landet trots att USA och talibanerna i Afghanistan inlett fredssamtal för att försöka få ett slut på 18 års strider.

Civila drabbas hårt av kriget i Afghanistan. Rekordmånga civila dödades i landet förra året då luftangrepp och självmordsbombningar ökade, enligt en FN-rapport som kom i februari. Antalet barn som dödas i lufträder har ökat varje år sedan 2014.

Enligt FN har minst 32 000 civila dödats och ytterligare 60 000 skadats de senaste tio åren.
 

Foto: /TT Flera barn har dödats i lufträder i afghanska Kunduz. Foto: /TT Flera barn har dödats i lufträder i afghanska Kunduz.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter