dolda ny logga mindre

Xi: Kina och EU bör övervinna misstänksamhet

Xi: Kina och EU bör övervinna misstänksamhet

Frankrike (TT-AFP)
Kinas president Xi Jinping har kommit till Frankrike på sin resa i Europa och tagits emot av president Emmanuel Macron.

Xi säger att de båda handelsblocken kan utveckla sitt samarbete men att de behöver övervinna en "misstänksamhet" mot varandra.


- Självklart finns det olikheter och konkurrens, men det är en positiv konkurrens. Vi går framåt tillsammans. Vi bör inte låta misstänksamhet få oss att ständigt vara bakåtblickande, säger han.

Uttalandet kom i samband med ett möte mellan Xi, Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Élysée-palatset i Paris.

Macron pekade på historisk rivalitet mellan EU och Kina och manade till utvecklade och förbättrade band mellan EU och Kina.

- Vi skulle vilja göra framsteg i renoveringen av multilateralismen. Vi har olikheter, självklart finns inte makt utan rivalitet i mänsklighetens historia. Ingen av oss är naiva men vi respekterar Kina och är fast beslutsamma att ha dialog och samarbete, säger Macron.

Xi kom till Frankrike från Italien på måndagen. Under resan har bland annat en lång rad stora ekonomiska kontrakt undertecknats till ett värde av motsvarande nära 370 miljarder kronor.
 

Foto: Francois Mori/AP/TT
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Kinas president Xi Jinping.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter