dolda ny logga mindre

Migration och brexit när Løkke möter Löfven

Migration och brexit när Løkke möter Löfven

Statsminister Stefan Löfven (S) och Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) i Örnsköldsvik i fjol.
Statsminister Stefan Löfven (S) och Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) i Örnsköldsvik i fjol.

Politik TT
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen besöker Sverige och statsminister Stefan Löfven (S).
Migration är en av frågorna som står på programmet i dag, ett område där vissa menar att Sverige närmat sig Danmarks tuffa syn på flyktingar. Andra anser att länderna snarare står länge ifrån varandra än tidigare.


Danmark har genom åren haft en betydligt stramare flyktingpolitik än Sverige. Men som en följd av flyktingkrisen 2015 beslutade sig Sverige för att skärpa asylpolitiken, bland annat genom en tillfällig, striktare lag för uppehållstillstånd.

Huruvida Sverige närmat sig sitt grannland när det gäller flyktingpolitik är svårt svara på. Både ja och nej, anser Ann-Sofie Dahl, docent i internationell politik och bland annat knuten till den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council.

Förändrad retorik
- När man i Sverige stängde gränserna och stramade åt framställdes det som en mer tuffare politik i Sverige, men det är inte så att Sverige medvetet närmat sig Danmark. Det var verkligheten som tvingade fram den politiken. Nu finns det en mer generös attityd från regeringen Löfven, men det beror inte i första hand på Socialdemokraterna. Det är snarare Miljöpartiet och Centern som driver igenom det, säger hon.

Det är i stället retoriken snarare än politiken som ändrats. De hårda orden gentemot Danmarks flyktingpolitik har tonats ned, anser Ann-Sofie Dahl.

- Man talade tidigare om Danmark i hårda ordalag, som ett fruktansvärt omänskligt samhälle. Den tonen har försvunnit de senaste åren och man talar inte om Danmark på samma vis, säger hon.

Längre ifrån varandra
Ann-Sofie Dahl tycker snarare att den svenska och danska flyktingpolitiken gått åt olika håll.

- Det känns som att avståndet har ökat igen mellan Sverige och Danmark. Det handlar om invandring på helt olika nivåer och man talar om det på helt olika sätt i de här två länderna.

Förutom migration väntas statsministrarna prata om brexit, EU-budgeten och rättstatsfrågor. Enligt regeringen ska Löfven och hans danska motsvarighet även diskutera säkerheten i närområdet och det nordiska samarbetet.
Malin Johanson/TT
Erik Mårtensson/TT

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter