dolda ny logga mindre

Flera teorier om mordet på före detta agent

Det finns teorier om att Daniel Forestier planerat att döda Ferdinand Mbahou som syns på bilden. Arkivfoto Joel Saget / AFP
Det finns teorier om att Daniel Forestier planerat att döda Ferdinand Mbahou som syns på bilden. Arkivfoto Joel Saget / AFP

Flera teorier om mordet på före detta agent

Frankrike TT-AFP
Invånarna i en sömnig by i de franska Alperna är i chock efter det brutala och ännu olösta mordet på 57-årige Daniel Forestier.
En teori är att Forestier visste för mycket från sitt tidigare liv som underrättelseagent, en annan är att hämnd för tidigare mordplaner ligger bakom.


Den 21 mars hittades 57-åringen död på en avlägsen plats nära gränsen till Schweiz. Enligt hans advokat, Cedric Huissoud, var Forestier skjuten i både huvudet och hjärtat.

Invånarna i byn Lucinges luftar chock och förvåning över mordet. Forestier hade bott där sedan 2002 och levde ett lugnt liv, enligt bybornas uppfattning, och hade bland annat suttit fyra år i det styrande lokala rådet.

Men han har samtidigt aldrig varit blyg för att klargöra sitt mer äventyrliga förflutna som agent vid den franska underrättelsetjänsten DGSE – en tid som han rentav skrivit en bok om.

"Svårt att tro"
En del tror nu att Forestier mördats för att han visste för mycket från tiden vid DGSE.

En annan teori bygger på att han och en annan tidigare agent vid DGSE åtalades i september för innehav av sprängmedel och för planer på att mörda Ferdinand Mbaou, en 62-årig före detta general från Kongo-Brazzaville som sedan 20 år lever i exil i Frankrike. Ex-generalen ägnar nu stora delar av sin tid åt att öppet kritisera Kongo-Brazzavilles president Denis Sassou Nguesso – och Mbaou är säker på att det var därför han skulle mördas.

- Det är svårt att tro att det här mordet (på Forestier) inte hade något att göra med hans inblandning i Mbaou-affären, säger samtidigt en källa nära mordutredningen.

"Flera misstänkta"
Forestier nekade till att ha med mordplanerna att göra och överklagade åtalsbeslutet. Nu utreds mordet på honom av samma polisavdelning som utredde honom för mordplanerna på Mbaou.

Ex-generalen säger att han blev ledsen när han hörde talas om mordet på Forestier, samtidigt som han är övertygad om dennes skuld.

- Men jag är övertygad om att han inte agerade själv. Det finns flera misstänkta, säger Mbaou.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter