dolda ny logga mindre

Blekinge först med HPV-vaccin för pojkar

Blekinge först med HPV-vaccin för pojkar

Hälsa TT
Pojkar i Blekinge blir först i Sverige att vaccineras mot HPV-virus, rapporterar SVT Blekinge.

Under torsdagen tog hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Blekinge beslut om att införa HPV-vaccinering av pojkar i årskurs 5–6. Vaccinet ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för flickor, då främst mot livmoderhalscancer.

- När en av tre får cancer har vi inte tid att invänta regeringen som valt att avvakta. Blekinge blir nu först i Sverige att HPV-vaccinera pojkar, säger Emma Stjernlöf (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, till SVT Blekinge.

Folkhälsomyndigheten bedömer i en utredning att vaccination mot HPV bör erbjudas även pojkar inom det allmänna vaccinationsprogrammet för barn, i stället för som i dag enbart flickor. I Utredningen framkommer att 120 cancerfall per år kan förhindras om även pojkar vaccineras mot HPV. Bland män rör det sig främst om cancer i svalg, penis och anus.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter