dolda ny logga mindre

Indiens parlamentsval kan kosta rekordmycket

Indiens parlamentsval kan kosta rekordmycket

Bikas Das/AP/TT Den sittande premiärministern Narendra Modi (på bilden) kämpar mot huvudmotståndaren Rahul Gandhi som leder Kongresspartiet. Arkivbild. Bikas Das/AP/TT Den sittande premiärministern Narendra Modi (på bilden) kämpar mot huvudmotståndaren Rahul Gandhi som leder Kongresspartiet. Arkivbild.

Indien TT
Prislappen för partiernas kampanjer i det kommande parlamentsvalet i Indien kan bli den saftigaste som världen hittills har skådat – till och med dyrare än presidentvalet i USA 2016.

Aktivister oroar sig för att demokratin tar stryk när givarna förväntar sig något tillbaka.

- Jag tycker inte att det är bra för demokratin, eftersom de som gör av med pengarna inte är intresserade av det offentliga, utan snarare av att få tillbaka sina pengar, det är inte svårare än så, säger demokratiaktivisten Trilochan Sastry till TT över telefon från den bullriga mångmiljonstaden Bangalore i södra Indien.

Hur många indiska rupier som slutligen plöjs ner i det väldiga kampanjmaskineriet är såklart omöjligt att veta på förhand, men enligt en prognos från det oberoende forskningsinstitutet Centre for Media Studies i huvudstaden New Delhi kan kostnaden mycket väl hamna på motsvarande 65 miljarder kronor, skriver nyhetsbyrån Bloomberg på sin sajt. Summan ska jämföras med USA:s presidentval 2016 som beräknas ha kostat drygt 60 miljarder kronor – det dyraste hittills i världen.

"Inte förvånad"
Även den amerikanska tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace gör bedömningen att Indiens kommande val kan bli det dyraste hittills, mot bakgrund av att valet 2014 kostade knappt 50 miljarder kronor, skriver den indiska tidningen The Economic Times.

- Jag är inte förvånad, eftersom summan stiger i varje val, säger Sastry.
Han är ordförande för frivilligorganisationen The Association for Democratic Reforms (ADR), som övervakar valet och anmäler oegentligheter och brister till valkommissionen och Högsta domstolen.

Bristande insyn
Nytt för årets val är möjligheten att köpa så kallade valobligationer på upp till tio miljoner rupier (motsvarande drygt 1,3 miljoner kronor) från statsägda State Bank of India, och sedan skänka pengarna anonymt till ett politiskt parti. Valkommissionen meddelade nyligen Högsta domstolen att valobligationerna försämrar insynen i valsystemet, skriver The Hindu.

Trilochan Sastry pekar på den bristande insynen som ett av de största problemen.

- De summor som anmäls till valkommissionen är endast delvis korrekta. En stor del av de pengar som spenderas är odokumenterad, säger Sastry.
Försöker köpa röster

Precis som i många andra länder går mycket av partiernas valbudget åt till transporter och löner, sociala medier och till reklam. Pengar används också på många håll till att betala väljare för att rösta på en kandidat, enligt ADR.

- Partierna är rädda för att de kommer att förlora om de inte betalar. De medger att det inte vinner automatiskt bara för att de betalar, men att de definitivt kommer att förlora om de inte betalar, det är så det fungerar, säger Sastry.

Fenomenet är vanligare i de fattigare områdena, som på landsbygden och i slummen, och relativt ovanligt i de mer välbeställda delarna av landet där invånarna helt enkelt inte är i lika stort behov av pengar.

- Alla vet att det förekommer, men svårigheten ligger i att ta det till rätten med tillräckliga bevis, eftersom någon måste vittna samtidigt som det ofta är fattiga människor som tar emot pengarna, säger Sastry.
Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Fakta: Parlamentsvalet i Indien
TT
Valet till det indiska underhuset, lok sabha, inleds den 11 april och sker vid olika tidpunkter i landets 29 delstater och 7 territorier fram till den 19 maj. Resultatet tillkännages den 23 maj.

Sammanlagt 543 nya ledamöter ska väljas. Parlamentet ska sedan utse en ny premiärminister. Den sittande premiärministern Narendra Modi som representerar hindunationalistiska BJP utmanas av Kongresspartiets ledare Rahul Gandhi.

Alla som är över 18 år kan rösta, med andra ord omkring 900 miljoner invånare. I valet 2014 röstade 550 miljoner väljare.
Källor: Reuters, CNN, TT:s arkiv

Etiketter: indien parlamentsval val

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter