dolda ny logga mindre

Arabledare gav Iran oväntad invit

Arabledare gav Iran oväntad invit

Fethi Belaid/AP/TT Från vänster: Arabförbundets generalsekreterare Ahmad Abul Ghait, Saudiarabiens kung Salman och Saudiarabiens utrikesminister vid öppnandet av mötet i Tunisien på söndagen. Fethi Belaid/AP/TT Från vänster: Arabförbundets generalsekreterare Ahmad Abul Ghait, Saudiarabiens kung Salman och Saudiarabiens utrikesminister vid öppnandet av mötet i Tunisien på söndagen.

Tunisien TT
Arabvärldens ledare kom med en oväntad invit till Iran under Arabförbundets möte i Tunisien.
Flera arabländer, med Saudiarabien i täten, har länge betraktat Iran som sin ärkefiende.


Ett regionalpolitiskt spel med hårda ord och krigföring via ombud har pågått länge i Mellanöstern, där shiadominerade Iran stått på ena sidan och sunnimuslimska Saudiarabien och dess allierade på den andra.
Men på söndagen var tonen annorlunda.

"Vi understryker att samarbetsrelationerna mellan arabländer och Islamiska republiken Iran ska bygga på god grannsämja", hette det i ett uttalande från deltagarna som också hoppades att parterna ska sluta lägga sig i varandras inre angelägenheter, enligt Reuters.

Ledarna uttryckte också sitt starka missnöje med att USA erkänt Israels annektering av de syriska Golanhöjderna. De skrev att beslutet är ogiltigt och "illegalt" samt att Arabförbundet kommer att be om ett utlåtande från Internationella brottmålsdomstolen.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter