dolda ny logga mindre

Regeringen uppmanas införa ordningsbetyg

Regeringen uppmanas införa ordningsbetyg

Politik (TT)
Riksdagen uppmanar regeringen att införa skriftliga ordningsomdömen i skolan.

Men utbildningsminister Anna Ekström (S) är kritisk till förslaget.


- Just det här förslaget skulle bara skapa mer administration och byråkrati och inte stärka studieron i skolan, säger hon.

Ekström pekar på att regeringen arbetar med andra förslag för ökad trygghet och ro i skolan. Till exempel att elever som är hotfulla mot lärare eller andra elever ska kunna stängas av.

Regeringen tar också fram en nationell plan för ökad studiero.
Utbildningsministern slår dock inte igen dörren helt för skriftliga ordningsomdömen.

- Naturligtvis följer jag beslut från riksdagen. Men jag kommer att följa det på ett sådant sätt att det inte skapar onödig administration, säger Ekström.

Andra uppmaningen
Hon påpekar att lärarna med riksdagens förslag skulle vara tvungna att skriva skriftliga ordningsomdömen för alla elever, även de som sköter sig.

Detta är andra gången en riksdagsmajoritet uppmanar regeringen att införa skriftliga ordningsomdömen i högstadiet och gymnasiet.

Även denna gång består majoriteten i riksdagens utbildningsutskott av Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern, Liberalerna och Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är emot förslaget.

- Vi har stora ordningsproblem i svensk skola och det går ut över de absolut svagaste eleverna. Ordningsbetyg är ett instrument för att komma till rätta med det, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Många i lärarkåren är dock inte övertygade om att ordningsomdömen är en effektiv åtgärd.

Gick ej vidare
- Så sa man också när det gäller att skriva in elevernas skolk i betygen och då var det också stora protester från lärarkåren. Nu har det genomförts.
På många skolor har skolket minskat efter detta, säger Björklund.

Han räknar med att regeringen nu lyssnar på riksdagsmajoriteten och hävdar att riksdagens tålamod är på upphällning.

Förra gången riksdagen uppmanade regeringen att införa skriftliga ordningsomdömen var under den förra mandatperioden.

Den dåvarande utbildningsministern Gustav Fridolin (MP) tillsatte då en rättslig utredning. Den kom fram till att det inte fanns något hinder för en skola att göra en skriftlig återkoppling i till exempel en elevs individuella utvecklingsplan. Därför gick inte regeringen vidare med förslaget om ordningsomdömen den gången.

"Inte lösningen"
- Detta är inte lösningen på skolans ordningsproblem. Lösningen är att stoppa nedskärningarna i skolan, att lärarna får tillräckligt med tid för sitt uppdrag och att man har mer tid för dem som behöver det mest, säger Fridolin.

Det är oklart exakt hur det skriftliga ordningsomdömet ska utformas. I uppmaningen till regeringen, det så kallade tillkännagivandet, står:

"För ett stärkt fokus på ordning och reda anser utskottet att det ska vara möjligt för skolor att ge elever på högstadiet och gymnasiet ett skriftligt ordningsomdöme i terminsbetygen. Ordningsomdömet ska inte ingå i slutbetyget."

Det råder olika tolkningar om det ska vara obligatoriskt för alla skolor att införa sådana skriftliga omdömen.

Ger en känga
- Jag tycker att det ska vara lika i alla skolor när det gäller betygen, säger den moderata ledamoten i utbildningsutskottet, Kristina Axén Olin.

Det är också oklart om ordningsomdömet ska skrivas in i terminsbetyget eller till exempel skickas hem separat.

Axén Olin passar på att ge Liberalerna en känga. Hon tycker att det är märkligt att L inte såg till att skriftliga ordningsomdömen var med i det så kallade januariavtalet mellan den rödgröna regeringen och C och L.

Liberalernas partiledare Jan Björklund uppger att han inte drev skriftliga ordningsomdömen i förhandlingarna om januariavtalet, eftersom han var medveten om att det finns en majoritet i riksdagen som kan driva igenom frågan.
 

M, KD, C, L och SD tror att skriftliga ordningsomdömen kan bidra till bättre studiero i skolan. Arkivbild

Foto: Simon Eliasson/TT
Utbildningsminister Anna Ekström (S) tror inte på skriftliga ordningsomdömen i skolan. Arkivbild

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Arkivbild

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter