dolda ny logga mindre

Tsipras på historiskt besök i Nordmakedonien

Tsipras på historiskt besök i Nordmakedonien

Nordmakedonien (TT-AFP)
Greklands premiärminister Alexis Tsipras är på officiellt besök i grannlandet Nordmakedonien. Besöket är en milstolpe i relationen mellan de båda länderna som nyligen grävde ner stridsyxan sedan Nordmakedonien accepterat sitt nya namn.

Tidigare i år blev det klart att landets namn är Nordmakedonien efter att tidigare ha kallat sig bara Makedonien, eller officiellt Forna jugoslaviska republiken Makedonien, Fyrom. Men vägen till det nya namnet har varit lång och stundtals mycket bitter.

Grekland motsatte sig direkt att den tidigare jugoslaviska republiken 1991 antog namnet Makedonien eftersom namnet är identiskt med en region i norra Grekland. Namnbråket har inneburit att det som i dag är Nordmakedonien länge blockerats av Grekland från medlemskap i både EU och Nato.

Den nordmakedonske premiärministern Zoran Zaev tog emot Tsipras i huvudstaden Skopje och skrev sedan entusiastiskt på Twitter:

"Den förste grekiske premiärministern på besök i Nordmakedonien. I sanning en historisk dag", konstaterar han och bifogar en bild där de båda ledarna tar en selfie utanför regeringsbyggnaden i Skopje.
 

Foto: Boris Grdanoski /AP/TT
Nordmakedoniens premiärminister Zoran Zaev, till vänster, tar en selfie med sin grekiske kollega Alexis Tsipras som är på ett historiskt officiellt besök i grannlandet.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter