dolda ny logga mindre

Utredning om gravid kvinna i t-bana läggs ner

Utredning om gravid kvinna i t-bana läggs ner

Väktare (TT)
Åklagaren lägger ner utredningen om ordningsvakters ingripande mot en gravid kvinna i tunnelbanan i Stockholm, rapporterar TV4.

En videosekvens från händelsen fick stor spridning och väckte högljudda protester, men enligt åklagaren som utrett ingripandet har vakterna inte gjort något fel.


I videoklippet ses hur två ordningsvakter leder en synligt gravid kvinna av tunnelbanan vid stationen Hötorget i centrala Stockholm. I släptåg har kvinnan ett litet barn som gråter okontrollerat, men som tröstas av ytterligare en vakt. Kvinnan övermannas på en bänk på perrongen där vakterna tar henne i ett fast grepp.

Ordningsvakternas agerande väckte stor uppmärksamhet när en filmsekvens från händelsen spreds i olika medier.

Inte oförsvarligt våld
Men enligt vad åklagaren Lucas Eriksson skriver i sitt beslut "visar inte filmmaterialet från händelsen på att personen utsatts för något allvarligare våld".

- Det är inte något oförsvarligt våld som används där, säger han till TT.

Enligt utredningen är det kvinnans eget agerande som gör att ordningsvakterna bestämmer sig för att avvisa henne från tunnelbanan.

- Det är en biljettkontroll och där har hon inte någon biljett. De skriver ut en bot som hon kastar på marken. Man behöver den för att få fortsätta färden och då ber vakterna henne vänligt att lämna vagnen. Det finns övervakningsfilm inifrån vagnen också och där kan man se hur hon sätter sig till motvärn. Det är kvinnans beteende som eskalerar situationen, säger Lucas Eriksson.

Bättre låta henne fortsätta
Samtidigt skriver Lucas Eriksson i sitt beslut att det med hänsyn till att kvinnan var gravid och hade med sig ett litet barn möjligen hade varit bättre att låta henne få fortsätta sin färd, trots ordningsstörningen.

- Ibland är det inte värt det helt enkelt. Hon hade ett barn med sig, det är synd om barnet, säger han.

Carl Cato/TT
 

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Åklagaren lägger ner utredningen om ett ingripande i tunnelbanan. Arkivbild.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter