dolda ny logga mindre

"Skogens spöken" kartläggs i Katalonien

"Skogens spöken" kartläggs i Katalonien

Josep Puig En europeisk vildkatt (Felis silvestris) som fångats på bild med hjälp av en kamerafälla i det katalanska forskningsprojektet.
Josep Puig En europeisk vildkatt (Felis silvestris) som fångats på bild med hjälp av en kamerafälla i det katalanska forskningsprojektet.

Spanien TT
De har fått smeknamnet skogens spöken eftersom de är så skygga och ovanliga. Men nu har två hittills okända bestånd av vildkatter upptäckts i Katalonien.

- Det är ett av de mer okända djuren vi har, säger forskaren Ferran Sayol.
I Sverige är det några tusen år sedan vildkatterna strövade runt i skogarna. Men i stora delar av södra och östra Europa finns de kvar.

Frågan är bara exakt var.

De nattaktiva djuren är svårstuderade och lever mycket väl upp till smeknamnet, enligt Ferran Sayol, forskare vid bland annat Göteborgs universitet.

- Vi vet att det finns vildkatter på många platser i Spanien, men det finns väldigt lite mer exakt information, säger han.

- På många, många platser finns ingen information alls.

Fångade på bild
Nu har de hemlighetsfulla katterna dock upptäckts på nya platser i Katalonien med hjälp av kamerafällor. De rörelseaktiverade kamerorna placerades ut på smala stigar i skogen och avslöjade två hittills okända bestånd av den skygga katten.

- Vi valde ett lantbruksområde och ett vildare skogsområde och hittade katterna i båda, säger Sayol.

- Så länge det finns lite skog mellan odlingarna där de kan gömma sig, kan det också finnas vildkatter.

Glesa bestånd
Den europeiska vildkatten lever i blandskogar i centrala och södra Europa. Katterna är både små och skygga, dessutom är bestånden väldigt glesa eftersom varje katt har ett revir på cirka tre till fyra kvadratkilometer.

Det gör det svårare både att hitta katterna och att bedöma hur vildkatten som art mår i dag.

Tack vare stöd från bland annat Barcelona zoo och en grupp volontärer kommer nu ytterligare kamerafällor att sättas upp i andra områden i Katalonien.

- Det är ett av de mer okända djuren och det enda kattdjuret vi har i Katalonien. Därför vill vi studera dem, säger Ferran Sayol.

- Många vet inte ens att det finns vildkatter, utan tror att det bara är tamkatter som förvildats.
Jens Bornemann/TT

Fakta: Vildkatter
TT
Vildkatten är den vilda stamformen till våra domesticerade tamkatter, som i första hand härstammar från underarterna som finns i Nordafrika och Mellanöstern.

Den europeiska vildkatten (Felis silvestris) är randig, med gråare rygg och ljusare mage. Motsvarigheterna i Afrika och Asien är oftast enfärgade, men finns också i fläckiga varianter.

För 8 000–4 000 år sedan förekom vildkatten även i södra Sverige. I dag finns den i Skottland, delar av Tyskland och Belgien, söder om Alperna i västra i Europa samt större delen av östra Europa och Kaukasus. Det finns vildkatter österut till Mongoliet och Indien, samt i större delen av Afrika.

Katterna varierar i storlek, med kroppslängder på 40–65 centimeter och svanslängder på 24–37 centimeter.

Katterna försvarar sina revir och jagar främst i gryning och skymning. Födan är främst gnagare och andra mindre däggdjur, men även fåglar, kräldjur och insekter.

Källa: Nationalencyklopedin.

Etiketter: vildkattter katalonien

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter