dolda ny logga mindre

Storbritannien smyger i gång valförberedelser

Storbritannien smyger i gång valförberedelser

Storbritannien TT-AFP
Skolor och samlingslokaler bokas som röstlokaler och miljoner röstsedlar ska tryckas – till ett val som kanske aldrig blir av. I brist på utträdesavtal tvingas Storbritannien motvilligt smyga i gång förberedelserna för EU-valet.

Regeringen måste fortfarande officiellt tillkännage att valen kommer att hållas, men den här veckan gick man med på att betala för förberedelserna. Fredagen den 12 april måste man lämna ett slutgiltigt besked.

Under normala omständigheter hade förberedelserna börjat redan före jul, nu är pressen på valmyndigheterna enorm. Vid valet 2014 skickades 7,2 miljoner poströster ut, det trycktes 46,5 miljoner röstkort och fanns 39 000 vallokaler. Laura Lock, ordförande för de myndigheter som administrerar valet, säger till nyhetsbyrån AFP att de kommer att göra det som krävs men att det kräver en "övermänsklig ansträngning".
Tories har hittills inte avslöjat vad partiet gör för att utse kandidater, medan Labour säger att man bara gör preliminära planer.

Mindre partier satsar större. Det nybildade Independent Group ansökte förra veckan till valmyndigheterna för att kunna delta. Nigel Farage, en av de drivande figurerna vid folkomröstningen 2016, säger att han kommer att ställa upp för sitt nya brexit-parti.

Valdeltagandet vid de brittiska EU-valen brukar vara lågt, men Laura Lock tror att brexit kan ha ändrat på det.
- Folk planerar för ett större valdeltagande.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter