dolda ny logga mindre

Kissande pojke i Bryssel måste knipa

Kissande pojke i Bryssel måste knipa

AP/TT Den kissande pojken i Bryssel har visat sig vara en riktig miljöbov. Arkivbild. AP/TT Den kissande pojken i Bryssel har visat sig vara en riktig miljöbov. Arkivbild.

Belgien TT-AFP
Även en oskyldig naken pojke kan gå för långt. Bryssels välkända landmärke, statyn Manneken-Pis, är en 400 år gammal bronsfontänskulptur föreställande en pojke som urinerar i fontänens bassäng. Den har nu avslöjats med att läcka 2,5 ton vatten om dagen.

Ett oacceptabelt slöseri så här i klimatmedvetna tider, enligt myndigheterna i den belgiska huvudstaden som upptäckt att en del av avrinningsrännan saknas varpå "kisset" runnit rakt ned i marken.

Vattenmängden motsvarar den dagliga användningen hos fem belgiska hushåll. Hur länge läckaget pågått vet man inte – men nu är det slut på det, säger stadsingenjör Regis Callens.

Framöver ska pojkens "kiss" rinna ned i en tank så att det sedan kan pumpas upp igen.

- Så att det verkligen blir en sluten cirkel, förklarar Callens.

Den Manneken-Pis som drabbats av läckaget står i ett gatuhörn i turiststråket i de gamla delarna av Bryssel. Den är dock en kopia, originalstatyn finns på stadsmuseet. Sägnen säger att den avbildade pojken på 1600-talet räddade staden genom att kissa på en låga som annars hade fått en sprängladdning att explodera.

Bryssels nytillträdde borgmästare, Benoit Hellings från miljöpartiet Ecolo, var inte sen att göra politik av den kissande pojken.

- Vårt budskap till Bryssels invånare, till belgarna och till alla européer är: Om Manneken-Pis kan sluta slösa dricksvatten i onödan så kan du också göra det.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter