dolda ny logga mindre

SVT anklagas för ensidig rapportering om 5G-nätet

SVT anklagas för ensidig rapportering om 5G-nätet

Folk tar bilder under en lancering av 5G i Seoul i Sydkorea den 3 April 3 i år. REUTERS/Kim Hong-Ji/File Photo
Folk tar bilder under en lancering av 5G i Seoul i Sydkorea den 3 April 3 i år. REUTERS/Kim Hong-Ji/File Photo

Medlemmar i Strålskyddsstiftelsen stod igår utanför SVT:s hus i Stockholm och delade ut flyers till SVT:s medarbetare om att de är trötta på att SVT ensidigt rapporterar om 5G utan att belysa dess faror för hälsan.

"5G-utbyggnaden som kommer allt närmare har mötts av omfattande kritik från forskare, läkare och civilsamhällets organisationer som befarar att den kraftiga ökningen av mycket högfrekvent och intensiv mikrovågsstrålning kommer att orsaka en veritabel folkhälso- och miljökatastrof. PCMagazine har mot bakgrund av kritikens omfattning internationellt konstaterat att 5G lika gärna kan marknadsföras med en dödskalle" skriver Strålskyddsstiftelsen.

De menar vidare att "SVT och SR har ensidigt fört fram enbart de positivia sidor av 5G som telekombolagen vill lyfta och den omfattande kritiken har hittills inte fått komma ut i något redaktionellt inslag. SVT har gjort minst 17 nyhetsinslag om 5G de allra flesta ensidigt positiva. Inte något har tagit upp den allvarliga kritiken gällande hälso- och miljöfaror yttrade från svenska och internationella forskare har omnämnts. SR har gjort minst 6 inslag och inte heller här har något av dem belyst den omfattande kritken gällande hälso- och miljöfarorna med den kraftigt ökade mikrovågsstrålningen från 5G. Att 5G ökar mikrovågsstrålningen enormt i vår miljö illustreras av händelser i Bryssel där man nu höjer gränsvärdet som ska skydda allmänheten mot skadliga hälsoeffekter dramatiskt pga att 5G annars inte kan byggas ut." 

SVT:s regelverk
Ur SVT och SR: regelverk: "Ensidig behandling av ett ämne eller en händelse Kontroversiella ämnen eller händelser får inte behandlas ensidigt så att endast en parts version eller synpunkter klart dominerar. Det är dock tillåtet att skildra ett ämne från en speciell utgångspunkt, om det klart framgår av programmet eller programpresentationen. En ensidig framställning i ett program kan balanseras av ett annat program."
Källa: Strålskyddsstiftelsen
 

Etiketter: 5g svt strålning

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter