dolda ny logga mindre

Löfven träffar Putin vid arktiskt möte

Löfven träffar Putin vid arktiskt möte

Arktis TT
Kyligt tonläge spås när statsminister Stefan Löfven i dag träffar Rysslands president Vladimir Putin. Mötet sker i samband med Internationellt arktiskt forum i S:t Petersburg.

Löfven och Putin har inte tidigare träffats på tu man hand. Enligt Löfvens pressekreterare kommer statsministern att "lyfta för Sverige viktiga frågor". Det kan inkludera sådant som incidenter med ryska stridsflyg och ökade spänningar på Nordkalotten.

Konferensen Internationellt arktiskt forum – som inte ska förväxlas med Arktiska rådet vars ministermöte hålls i maj i Rovaniemi i Finland – är ett ryskt arrangemang som har hållits fem gånger sedan 2010.

Putin alltid med
I konferensen, som pågår den 9–10 april, deltar regeringsföreträdare, internationella organisationer samt företrädare för forskning och näringsliv.

Årets tema är "Arktis: Ett hav av möjligheter" när deltagarna ska diskutera sin syn på hållbar tillväxt i den arktiska regionen. Tidigare teman har exempelvis varit miljö, transport och människor i regionen.
Putin har närvarat på samtliga forum. Enligt Kremls presstjänst avser han att förutom Löfven även träffa Island president Guðni Thorlacius Jóhannesson, Finlands president Sauli Niinistö och Norges statsminister Erna Solberg.

Stelt efter Krim
Möten på hög nivå mellan Sverige och Ryssland har varit få och frostiga särskilt efter annekteringen av Krimhalvön i Ukraina 2014. Något töväder i relationen kommer knappast tisdagens möte heller att leda till, enligt Martin Kragh, Rysslandsexpert vid Utrikespolitiska institutet.

- Grundtonen kommer inte att ändras, relationen kommer att förbli ungefär vad den är. Löfven kommer att bekräfta den officiella ståndpunkten om ryskt agerande i Ukraina och annekteringen av Krim, inblandningen i Syrien, och eventuellt händelserna i Östersjön. Den svenska regeringen kommer att använda mötet för detta, säger han till TT.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter