dolda ny logga mindre

Militärchef utmanar Netanyahu i Israels val

Militärchef utmanar Netanyahu i Israels val

Israel TT-Reuters-AFP
Vallokalerna i Israel är i gång. Premiärminister Benjamin Netanyahu väntas få hård konkurrens av den före detta militärchefen Benny Gantz.
I dag går israelerna till valurnorna för att välja ledamöter till det 120-sitsiga parlamentet Knesset.


Opinionsundersökningar har visat ett visst övertag för Gantz. Han och premiärministern väntas få runt 30 platser var i parlamentet, och när det gäller att bilda en allians och forma en regering anses Netanyahu ha bättre chanser.

Ny allians utmanar
Det skulle innebära en femte mandatperiod, vilket vore rekord, för den 69-årige Netanyahu.

- Vem annars kan göra det här? Vem? Kom igen. Ärligt, sade Netanyahu i en intervju med lokala nyhetssajten Arutz Sheva i måndags.

Benny Gantz går till val med sin nybildade Blå- och vitalliansen.

- Det behövs en förändring och det finns en möjlighet till förändring, sade Gantz till den israeliska militärens radiostation i måndags.

Presidenten väljer kandidat
För att komma in i parlamentet måste ett parti passera en spärr på 3,25 procent av rösterna, vilket motsvarar fyra mandat.

Efter valet väljer president Reuven Rivlin den kandidat han bedömer har bäst chans att bilda en regering. Kandidaten får sedan 28 dagar på sig, med möjlighet till 14 dagars förlängning om regeringsbildningen misslyckas.

Inget parti har vunnit en majoritet av mandaten sedan Israels första val 1949.

Omkring 5,8 miljoner väljare är röstberättigade i dagens val.

Fakta: Toppkandidaterna i valet
TT
Benny Gantz
Född 1959 i Kfar Ahim söder om Tel Aviv
Tidigare militär befälhavare och överbefälhavare.

Gav sig in i politiken i december 2018 och bildade i februari mittenorienterade Blå och vit-alliansen tillsammans med två före detta befäl och tidigare finansministern Yair Lapid.

Profilerar sig som en person som kan minska oenigheter i det israeliska samhället, oenigheter som han anser att Netanyahu har förvärrat.
Går till val på att israeler ska separeras från palestinier – utan att använda ordet tvåstatslösning.

Benjamin Netanyahu
Föddes 1949 i Tel Aviv, växte upp i Jerusalem och är utbildad i USA.
Som ledare för högerpartiet Likud har han varit premiärminister 1996 till 1999 samt nu sedan 2009. Han är staten Israels nionde premiärminister och har haft andra ministerposter tidigare.

I armén tjänstgjorde Netanyahu i en elitstyrka från 1967 till 1973 då han lämnade militären med kaptens grad.

Netanyahu gav sig in i politiken sedan hans bror Yonatan dödats i ett försök att frita israelisk gisslan ombord på ett kapat plan i Entebbe i Uganda 1976.

Netanyahu anklagas för korruption – anklagelserna rör misstankar om mutbrott, bedrägeri och trolöshet mot huvudman – vilket han nekat till och kallar för en häxjakt. Netanyahu utlyste val sju månader tidigare än nödvändigt vilket många tolkar som att han försöker undvika en rättsprocess före valet.

I politiken och förhandlingar med palestinier har han traditionellt drivit en hård linje, men har samtidigt gått med på vissa eftergifter.
Källor: BBC, AFP, Reuters, israeliska utrikesdepartementet

Etiketter: val israel

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter