dolda ny logga mindre

Pandorna visar upp sig för dronningen

Pandorna visar upp sig för dronningen

Michael Sohn/AP Photo Nu är det dags för de nyanlända pandorna att visa upp sig på Köpenhamns zoo. Den här pandan bor i Berlin. Arkivbild. Michael Sohn/AP Photo Nu är det dags för de nyanlända pandorna att visa upp sig på Köpenhamns zoo. Den här pandan bor i Berlin. Arkivbild.

Danmark TT
Nu är det dags för pandafest på Zoo i Köpenhamn.
De fick en vecka i lugn och ro efter den långa flygresan från Kina, men i kväll blir det galainvigning med dronningen och i morgon väller allmänheten in.


Det tror djurskötare Rasmus Pedersen inte ska bli något problem. Pandorna Xing Er och Mao Sun är härdade.

- De är vana vid stora folkmängder, har Rasmus Pedersen berättat i en intervju med den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Danmark har bara pandorna till låns av den kinesiska staten i 15 år, men har gjort en enorm satsning för att ta emot dem på bästa sätt.

Nytt pandahus
Ett nytt pandahus har byggts för motsvarande 223 miljoner svenska kronor och personal från Zoo har åkt på flera studieresor till Kina.

- Vi har vetat om det i mer än tre år nu, så vi har varit i Kina fem gånger. Det har varit olika fokus varje gång och vi har arbetat med massor av pandor, berättar Rasmus Pedersen.

En utmaning blir nu att träna de två pandorna så att de lär sig att stå ut med blodprov, urinprov och kontroll av ögonen. Sedan finns det ett alldeles särskilt önskemål om små söta pandaungar framöver. Det är ingenting man kan ta för givet, eftersom honan bara är brunstig en gång om året och då inte mer än ett till tre dygn.

Satsar på ungar
Besvikelsen blir stor om det inte blir någon pandafödsel i Köpenhamn.

- De skulle i varje fall vara mycket tråkigt om det inte lyckas. Vi tror på vår förmåga, så det är helt klart det vi satsar på, säger Rasmus Pedersen.

Den nya pandaanläggningen invigs i kväll av drottning Margrethe, som var den som officiellt fick pandaerbjudandet från den kinesiska staten.

Kronprinsessan Mary, som är Zoos beskyddare kommer också att medverka, liksom statsminister Lars Løkke Rasmussen och representanter från Kina. På torsdag är det officiell öppning för allmänheten.
Cecilia Klintö/TT

Fakta: Äter bambu 12–16 timmar om dagen
TT
Pandan äter i stort sett hela sin vakna tid, 12–16 timmar om dagen.
Orsaken är att den till 99 procent lever på bambu, trots att den har en mage som mer liknar ett rovdjurs än en växtätares. Den har en enda mage och förhållandevis kort tjocktarm som maten passerar fort igenom. Tarmfloran innehåller bara en liten andel cellulosanedbrytande bakterier.

Därför utnyttjar den bara cirka en femtedel av den energi som finns i födan. Följden blir att den måste äta upp till 40 kilo bambu om dagen.
I november 2018 uppgick antalet stora pandor i naturen till omkring 1 800. Arten är på viss uppgång, tack vare medvetna insatser i Kina. Den stora pandan är fortfarande en rödlistad art, men betraktas sedan 2016 som sårbar, inte hotad.
Källa: Zoo i Köpenhamn

Fakta: Pandorna som flyttat in
TT
De två kinesiska pandorna är utlånade till drottning Margrethe i 15 år. För detta får Danmark betala en miljon amerikanska dollar om året. Om pandorna får ungar kommer dessa att tillhöra Kina.

Hanen heter Xing Er. Han väger 114 kilo och är född i augusti 2013.
Honan heter Mao Sun. Hon väger 113 kilo och är född i juli 2014.
Båda kommer från Chengdu Panda Base i Kina.
Källa: Ritzau

Etiketter: danmark pandor

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter