dolda ny logga mindre

Gravida i Danmark varnas för ingefära

Gravida i Danmark varnas för ingefära

Hasse Holmberg / TT Gravida bör undvika alltför mycket ingefära.
Hasse Holmberg / TT Gravida bör undvika alltför mycket ingefära.

Hälsa TT
Den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket, Fødevarestyrelsen, varnar gravida för att äta för mycket ingefära, exempelvis genom att dricka ingefärashots och/eller ta det som kosttillskott. Detta efter att ingefära i råttförsök visat sig kunna resultera i missfall, uppger Danmarks Radio (DR).

Ingefära marknadsförs som ett sätt att slippa illamående, något många kvinnor lider av under sin graviditet. Ett populärt sätt att få i sig tillräckligt stora mängder för att illamåendet ska försvinna är så kallade ingefärashots som inte bara finns i kosttillskottsaffärer utan också i vanliga livsmedelsbutiker.

Men ett för stort intag av ingefära ökar risken för missfall, enligt den undersökning som DTU Fødevareinstituttet låtit göra på uppdrag av Fødevarestyrelsen. Forskningen, som utfördes på råttor, visar dock inte vilket ämne det är i det populära kosttillskottet som ökar risken. Vid normala mängder ingefära, som krydda i vanlig mat, syntes inte detta samband.

Svenska Livsmedelsverket är inne på samma linje och konstaterar sedan tidigare att gravida kan äta "normala mängder" ingefära, som i lagad mat, men att de bör undvika högre doser eftersom det kan bidra till en ökad sammandragning av livmodermuskulaturen.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter