dolda ny logga mindre

Halloween nästa för brexit-rysaren

Halloween nästa för brexit-rysaren

Olivier Hoslet/AP/TT EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk, Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel, Storbritanniens premiärminister Theresa May och Tysklands förbundskansler Angela Merkel letar lösningar om brexit på onsdagens toppmöte i Bryssel.
Olivier Hoslet/AP/TT EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk, Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel, Storbritanniens premiärminister Theresa May och Tysklands förbundskansler Angela Merkel letar lösningar om brexit på onsdagens toppmöte i Bryssel.

Brexit Bryssel, TT:s korrespondent
Brexit riskerar att spöka för EU och Storbritannien ända fram till halloween.
Utträdet skjuts nu upp till den 31 oktober, om inte alla utträdesavtal godkänns före det.


Premiärminister Theresa May hoppas fortfarande på snabbare ryck.
En hårt pressad May hade bett om en förlängning till åtminstone den 30 juni. Helst skulle hon visserligen slippa vara kvar i EU så länge och därmed också slippa det val till EU-parlamentet i slutet av maj som Storbritannien nu har börjat förbereda.

Resultatet från EU-ledarnas extrainsatta toppmöte i Bryssel blir dock en flerstegsraket.

- Vi ger Storbritannien en förlängning till den 31 oktober med en avstämning i samband med EU:s toppmöte i juni. Det här betyder oerhört mycket för enskilda människor och för företag. Det här löser i sig inte problemen, men nu finns det ett utrymme att föra samtalen i London vidare till förhoppningsvis en överenskommelse, säger statsminister Stefan Löfven (S) på väg ut från mötet.

Fortfarande riskerar ändå Storbritannien en hård brexit – som kan inträffa redan om några veckor.

Den första skarpa avstämningen görs i maj. Då är Storbritannien när man fortsatt är medlem i EU skyldig att hålla val till Europaparlamentet. Gör man inte det så åker man ut den 1 juni, säger Löfven.

Vill lämna tidigare
Theresa May betonar samtidigt att ett ordnat brittiskt utträde kan ske långt före oktober. På toppmötet fastslogs att Storbritannien bara är kvar "så länge som nödvändigt". Så fort ett utträdesavtal godkänts på båda håll ska ett utträde ske "den första dagen i nästkommande månad".

Det gör att det fortfarande exempelvis är praktiskt möjligt för britterna att undvika det val till EU-parlamentet som man nu redan tvingats preliminärt planera in till den 23 maj.

- Jag anser fortfarande att vi behöver lämna EU, med ett avtal, så fort som möjligt. Om vi kan godkänna ett avtal under de tre första veckorna i maj behöver vi inte delta i EU-valet och kan lämna lördagen den 1 juni, säger May efter toppmötet.

Avsikten med en förlängning är framför allt att ge Storbritanniens oeniga politiker mer tid på sig för att enas om en lösning. Främst handlar det just nu om de förhandlingar som pågår mellan regeringen från Konservativa partiet och oppositionen i Labour.

Löfven anser det helt rätt att ge rivalerna mer tid på sig, när de för en gångs skull börjat prata med varandra.

- Det som är nytt nu är att samtalen mellan Tories och Labour har kommit igång. Det är vi vana vid i Sverige och andra länder att så gör man. Men i Storbritannien är det inte vanligt. Det är unikt. Det här har inte hänt sedan andra världskriget. Då är det en ny situation och då vill vi ge den situationen en möjlighet, säger Löfven i Bryssel.

Motstånd från Macron
Samtidigt finns många frågetecken om processen drar ut på tiden. Hur ska Storbritannien agera i EU under förlängningstiden? Ska landet vara med och avgöra vem som ska bli nästa kommissionsordförande? Ska man utse en egen ny kommissionär?

Några givna svar finns inte. Stefan Löfven är dock inte orolig för att britterna aktivt ska motarbeta det som övriga EU-länder vill göra.

- De har ju själva sagt att de inte vill obstruera arbetet. De deltar till exempel inte praktiskt i förhandlingarna om långtidsbudgeten. De har heller ingen önskan om att försvåra och lägga sig i på ett sådant sätt som skulle försvåra processen. Så jag ser inte det som något problem, säger statsministern.

Toppmötet drog ut rejält på tiden, bland annat på grund av kraftigt franskt motstånd mot en längre förlängning. President Emmanuel Macron ville helst inte gå längre än den 30 juni av oro för att "äventyra" hela EU.

Stefan Löfven beskriver ändå stämningen bland ledarna som god.
Trots att det är komplicerade förhandlingar så är stämningen god. Det kan finnas en irritation ibland när det gäller vissa detaljer, men det är ändå en bra stämning, hävdar Löfven i Bryssel.

TT: Är du nöjd?

-Ja, jag är nöjd. Det är bra att få en överenskommelse. Alternativet hade varit att vi inom kort hade fått se ett oordnat utträde – i morgon – och det hade naturligtvis inte varit bra, säger statsministern.
Wiktor Nummelin/TT

Fakta: Många datum om brexit
TT
När och hur – och ens om – är fortfarande oklart kring Storbritanniens utträde ur EU. Här är datumen det pratas om.
* 29 mars: skulle ha varit utträdesdatum, men sköts upp sedan det brittiska underhuset inte kunnat enas om det utträdesavtal som regeringen förhandlat fram med EU.
* 12 april: nytt tilltänkt utträdesdatum, men med brasklapp om att Storbritannien dessförinnan kan komma med nya bud till EU – vilket man redan gjort. Har nu skjutits upp.
* 1 juni: läge för antingen ett avtalslöst utträde om Storbritannien inte väljer att hålla EU-val i slutet av maj. Kan även bli ett ordnat utträdesdatum, om Storbritannien dessförinnan hinner godkänna utträdesavtalet.
* 20–21 juni: nästa ordinarie EU-toppmöte i Bryssel ska göra en "översyn" av läget. Får dock ingen praktiskt betydelse för processen.
• 31 oktober: det datum som EU-länderna nu har kommit överens om som maximalt slutdatum. Passar dessutom bra med tanke på att då löper mandatet för nuvarande EU-kommission ut.
• 31 december 2020: redan fastslaget slutdatum för den övergångsperiod som ska följa på ett utträde för att underlätta för företag och medborgare. Blir dock bara aktuellt om Storbritannien godkänner ett avtal.

Fakta: EU-val i Storbritannien 2019?
TT
Om Storbritanniens utträde ur EU dröjer ytterligare måste man hålla val till EU-parlamentet i slutet av maj. Valdatum är redan satt till den 23 maj och enligt en första opinionsmätning för institutet Hanbury Strategy med 2 000 tillfrågade den 5–8 april kan valet bli en stor framgång för oppositionen.
PartiProcent av rösternajämfört med EU-valet 2014 i procentenheter
Labour38%+14
Konservativa partiet23%+-0
Brexitpartiet10%deltog ej
Liberaldemokraterna8%+1
Ukip8%-19
Change UK4%deltog ej
Skotska Nationalistpartiet4%+2
Gröna partiet4%-3
Fotnot: Brexitpartiet är förre Ukip-ledaren Nigel Farages nya parti. Change UK är det parti som ett antal utbrytare från Labour och Konservativa partiet funderar på att starta. I brittiska parlamentet går de under namnet Oberoende gruppen (TIG).

Etiketter: brexit oktober halloween

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter