dolda ny logga mindre

Medarbetare till Assange gripen i Ecuador

Medarbetare till Assange gripen i Ecuador

Victoria Jones/PA/AP/TT Wikileaksgrundaren Julian Assange i en polisbil sedan han gripits i London på torsdagen.
Victoria Jones/PA/AP/TT Wikileaksgrundaren Julian Assange i en polisbil sedan han gripits i London på torsdagen.

Storbritannien/Australien/Ecuador TT-AFP-Reuters
En man som beskrivs som en nära medarbetare till Wikileaksgrundaren Julian Assange har gripits i Ecuador, uppger landets inrikesminister. Enligt obekräftade uppgifter är mannen svensk.
Assange själv greps under tumult på Ecuadors ambassad i London på torsdagen.


Ecuadors inrikesminister María Paula Romo säger att mannen som har gripits och som nu utreds har rest tillsammans med landets tidigare utrikesminister Ricardo Patiño, som också var den som beviljade Assange politisk asyl i landet 2012.

- Vi har tillräckligt med bevis för att han medverkade i försök att destabilisera regeringen, säger hon.

Utpressningsförsök
Mannen greps när han var på väg att lämna Ecuador för att åka till Japan. Enligt nyhetsbyrån AP, som hänvisar till en tjänsteman i Ecuadors regering, rör det sig om en svensk mjukvaruutvecklare. Mannen har ännu inte blivit åtalad för något men misstankarna ska enligt AP gälla utpressningsförsök från Wikileaks sida mot president Lenín Moreno, skriver nyhetsbyrån.

UD säger sig inte ha några uppgifter om gripandet.

- UD har ingen kännedom om fallet, säger Sofia Nahringbauer på UD:s presstjänst till TT på morgonen.

Wikileaksgrundaren Julian Assanges advokater har uppmanat hemlandet Australien att göra mer för honom. Men Australiens premiärminister Scott Morrison säger att Julian Assange får konsulär hjälp i samma utsträckning som alla andra australier utomlands, rapporterar lokala medier.

- Han kommer inte att få någon specialbehandling. Han kommer att behandlas likadant som alla andra och få samma stöd som alla andra, säger Scott Morrison till tv-kanalen ABC.

Corbyn emot utlämning
Den brittiske labourledaren Jeremy Corbyn anser att den brittiska regeringen inte bör utlämna Assange till USA, rapporterar BBC. Corbyn skriver på Twitter att Assange har avslöjat bevis för amerikanska övergrepp i Irak och Afghanistan.

Julian Assange greps på torsdagen efter en begäran av amerikanska myndigheter, enligt polisen i London. Tv-bilder visar hur en upprörd och sliten Assange – med långt vitt skägg – bärs ut av minst sju poliser till en väntande polisbil.

Det var slutpunkten på de många udda turerna kring australierns nästan sju år långa vistelse på ambassaden, som blivit en diplomatisk huvudvärk för de inblandade länderna.

Bakgrund: Assanges misstänkta brott
TT
Svenska åklagare hade i flera år ambitionen att Assange skulle höras i Sverige om sexualbrottsanklagelserna från 2010.

I mars 2015 meddelade överåklagare Marianne Ny att hon ville förhöra honom i London. Detta sedan hon hade kritiserats av Svea hovrätt hösten 2014 för att inte leva upp till skyldigheten att driva förundersökningen framåt.

Först i november 2016 kom förhören till stånd, ledda av ecuadorianska åklagare. Vid det laget hade de misstänkta brotten mot en av kvinnorna – olaga tvång och två fall av sexuellt ofredande – redan preskriberades (i augusti 2015).

Den fjärde brottsrubriceringen – misstänkt våldtäkt – skulle ha preskriberats i augusti 2020. Men den 19 maj 2017 beslutade överåklagare Marianne Ny att lägga ner förundersökningen och häva häktningen av Assange.

I början av 2018 beviljade Ecuador Julian Assange medborgarskap, och begärde att han skulle tilldelas diplomatstatus för att han skulle kunna lämna ambassaden utan att riskera att gripas.

USA har velat ha Julian Assange utlämnad sedan 2010 då Wikileaks publicerade läckt information från det amerikanska försvaret. Bland annat publicerades en video av hur en amerikansk militärhelikopter skjuter mot civila i Irak.

Domstolsdokument som av misstag blev offentliga i november förra året tyder på att USA förberett ett åtal mot Assange i hemlighet.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter