dolda ny logga mindre

2 700 barn kan återförenas med familjer i USA

2 700 barn kan återförenas med familjer i USA

USA TT-Reuters
Vita huset har gått med på att tillåta cirka 2 700 barn som bor i Centralamerika att återförenas med sina föräldrar i USA. Barnen finns nu i Guatemala, Honduras och El Salvador.

2017 avbröt president Donald Trump ett program som funnits sedan 2014 och som tillät barn i Centralamerika att återförenas med sina föräldrar som hade tagit sig till USA. Många av föräldrarna befinner sig i USA under tillfällig skyddsstatus som gäller personer som har flytt sina hemländer på grund av exempelvis krig eller naturkatastrofer.

Förra månaden begärde en domare i Kalifornien att regeringen skulle fortsätta processen med de barn som stod på tröskeln till att bli godkända för återförening när Trump-administrationen avbröt programmet 2017.

Den överenskommelse som nu nåtts måste godkännas av domare innan den kan verkställas. Den gäller just de barn som hade gått vidare till programmets allra sista skeden, uppger International Refugee Assistance Project som företräder de berörda familjerna.

"Vi är så glada att våra klienter efter många år från varandra äntligen kommer att få möjlighet att återförenas i säkerhet", säger Linda Evarts, jurist vid organisationen i ett uttalande

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter