dolda ny logga mindre

Notre-Dame i Paris svårt brandhärjad

Notre-Dame i Paris svårt brandhärjad

Francois Guillot/AFP/TT Rök och lågor stiger från medeltidskatedralen Notre-Dame i Paris.
Francois Guillot/AFP/TT Rök och lågor stiger från medeltidskatedralen Notre-Dame i Paris.

Frankrike TT-AFP-Reuters
Spiran i mitten av Notre-Dame i Paris har rasat efter en omfattande brand som fortfarande pågår.
Kraftiga lågor slår upp från byggnaden och rök stiger mot himlen.
Eldsvådan som härjar i medeltidskatedralen i centrala Paris under måndagskvällen har fått kyrkans huvudspira att rasa. Bilder i franska medier visar hur kraftig rök stiger mot himlen, och hur lågor slår ut från byggnaden.


Katedralen genomgår en omfattande renovering, med byggnadsställningar som täcker byggnadens tak. Tv-bilder visar hur lågorna först slog ut från taket och hur elden därefter spred sig.
En Parisbo som inte nämns vid namn säger till tidningen Liberation att det gör ont i hjärtat av att se branden:

- Det har börjat sjunka in vad som händer. Man ringer mig från utlandet för att fråga mig vad som har hänt i Notre-Dame. Jag har funderat på om det rör sig om ett attentat. Vad är det? En olycka? Det gör ont i hjärtat, en sådan skatt.

Renovering kan vara förklaring
Brandkåren är på plats och försöker släcka branden. Räddningstjänsten uppger för mediebolaget France Info att branden eventuellt kan härledas till det stora renoveringsarbete som pågår. Åklagare har också inlett en utredning, enligt Reuters.

Turisten Jakob Imberg från Göteborg står utanför stadshuset Hôtel de ville och tittar på branden.

- Det är stora lågor med gul rök som sprider över staden och skymmer solen som ser helt röd ut. Tornet börjar mer likna ett skelett eftersom det har brunnit så mycket. Nu ser man att elden börjar sprida sig mot de två andra breda tornen, säger han till TT över telefon från Paris.
- Det är väldigt ledsamt och tragiskt.

"Det var helt lugnt"
Jakob Imberg säger att han befann sig inne i katedralen när brandlarmet gick.

- Vi var kvar där inne, och så gick det ett säkerhetsmeddelande att vi var tvungna att lämna. Då gick vi ut och det var helt lugnt, och nu står vi utanför stadshuset och tittar på katedralen som brinner, säger Imberg.
Överlag är det lugnt, folk är väldigt stilla och står och tittar på det som händer.

Paris borgmästare Anne Hidalgo skriver på Twitter att branden i Notre-Dame är en "fruktansvärd händelse".

"Jag har inte ord för att uttrycka den smärta som jag känner inför att Notre-Dame slukas av lågorna. Denna kväll gråter alla Parisbor och fransmän för denna symbol för vår gemensamma historia", skriver Hidalgo.

President Emmanuel Macron ställer in ett planerat tv-tal på grund av branden. Han skulle ha pratat om åtgärder för att tillmötesgå proteströrelsen Gula västarna. Han säger att branden påverkar känslorna hos en hel nation.

Notre-Dame grundades 1163 och har därefter byggs på i flera omgångar.
Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Niklas Svahn/TT

Fakta: Katedralen Notre-Dame
TT
Katedral i Paris som började byggas 1163 under kung Ludvigs VII:s regeringstid. Formgavs av Maurice de Sully.
Utgjorde ett viktigt led i den franska katedralgotik som växte fram under andra halvan av 1100-talet. Särskilt stor betydelse fick strävbågarna samt tvärskeppsfasaderna från 1250-talet. Interiören förändrades under påverkan av 1600-talets klassicism. Under franska revolutionen slogs bland annat den västra fasadens kungaskulpturer sönder. E.E. Viollet-le-Duc genomförde 1845–64 en rekonstruktion efter vilken Notre-Dame åter ter sig som en helhet.
Har klassats som ett världshistoriskt monument av FN.
Byggnaden pryds av skulpturer av mytologiska varelser, som ofta är sammansatta av flera djurkroppar. Den mest kända av dem är "Stryge", en demonliknande varelser som ser ut och Paris och vilar ansiktet i händerna.
Var skådeplatsen för Victor Hugos berömda roman "Ringaren i Notre-Dame" från 1831, där huvudpersonen Quasimodo, som beskrivs som puckelryggad, finner en fristad i katedralen där han anställs som klockringare.
Källor: NE och Reuters

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter