dolda ny logga mindre

Antalet gripna i London nästan 300

Antalet gripna i London nästan 300

Kirsty Wigglesworth/AP/TT Några av demonstranterna vid Oxford Circus i London på tisdagen.
Kirsty Wigglesworth/AP/TT Några av demonstranterna vid Oxford Circus i London på tisdagen.

Storbritannien TT-AFP
Brittisk polis har gripit nästan 300 personer i samband med klimatprotester i London.

"Vi förväntar oss att demonstrationerna kommer att fortsätta under veckan", skriver polisen i ett pressmeddelande.

Protesterna som startades i måndags arrangeras av klimatgruppen Extinction Rebellion, som blivit en av världens snabbast växande miljörörelser. De flesta har gripits för störande av allmän ordning och för att ha blockerat vägar.

Några av stadens mest berömda och trafikerade gator har blockerats av demonstranterna. Enligt polisen har trafiken på 55 busslinjer ställts in och omkring en halv miljon resenärer har påverkats.

Demonstranterna uppger att de kommer att blockera tunnelbanan i London under onsdagen. Londons borgmästare Sadiq Khan vädjade i ett uttalande till demonstranterna att tänka om.

"Att ge sig på kommunaltrafik på det här sättet kommer bara att orsaka skada för alla oss som vill ta itu med klimatförändringen", säger Sadiq Khan.

Demonstrationerna beräknas fortsätta under fem dagar, men gruppen har också meddelat att målet är att stänga ner London fram till 29 april.
Enligt klimatgruppen har protester hållits i över 80 städer i 33 länder. Under protester i skottländska Edinburgh greps 29 personer, enligt polisen.

Fakta: Extinction Rebellion
TT
Klimatgruppen skapades förra året och sedan dess har protesterande medlemmar bland annat blockerat broar, hällt ut låtsasblod utanför Downing street, blockerat BBC och protesterat halvnakna i parlamentet i London.
Gruppen ställer tre huvudkrav på regeringen:
• att "berätta sanningen" gällande klimatförändringarna.
• att minska koldioxidutsläppen till noll fram till 2025.
• att skapa en medborgarförsamling som får övervaka de framsteg som görs.
Gruppens grundare anser att civil olydnad ökar chanserna till förändring. Kritiker anser att demonstranterna orsakar onödig skada och tar upp för mycket av polisens tid och resurser.
Källa: BBC

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter