dolda ny logga mindre

Naturnära barndom ger bättre hälsa

Naturnära barndom ger bättre hälsa

Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT En barndom nära naturen främjar hälsan som vuxen, säger forskare. Arkivbild.
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT En barndom nära naturen främjar hälsan som vuxen, säger forskare. Arkivbild.

Hälsa TT
Att som barn växa upp med tillgång till grönområden gynnar den psykiska hälsan som vuxen. Det visar en dansk studie med 900 000 deltagare, skriver Psykologtidningen.

Forskargruppen har publicerat sitt resultat i tidskriften PNAS. Studien konstaterar att de som hade växt upp i stadsmiljöer med minst tillgång till grönområden löpte uppemot 55 procent högre risk att utveckla psykisk sjukdom i vuxen ålder, oberoende av andra kända riskfaktorer, än de som vistats nära naturen under sin uppväxt.

Studien svarar inte på varför det finns en koppling mellan naturnära uppväxt och psykisk hälsa som vuxen. Men forskarna anser ändå att det finns skäl för stadsplanerare att öka tillgången till grönområden i städer, för att bidra till bättre psykisk hälsa globalt sett.

Etiketter: natur barndom

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter