dolda ny logga mindre

Nordkorea provar nytt vapen

Nordkorea provar nytt vapen

AP/TT Nordkoreas ledare Kim Jong-Un inspekterar hedersvakter, flankerad av sin fru Ri Sol-Ju. Arkivbild.
AP/TT Nordkoreas ledare Kim Jong-Un inspekterar hedersvakter, flankerad av sin fru Ri Sol-Ju. Arkivbild.

Nordkorea TT-AFP-Reuters
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har bevittnat en testskjutning av en ny form av fjärrstyrt vapen, uppger statliga KCNA.
Men det rör sig inte om kärnvapentest eller den typen av robotar som kan nå det amerikanska fastlandet.


Enligt KCNA är fördelarna med vapnet att det kan bära en kraftig stridsspets, och det speciella sätt som vapnet flyger på. Exakt vad det rör sig om för vapen är oklart, men enligt Kim Dong-Yub, expert vid universitetet Kyungnam i Seoul, rör det sig antagligen om en form av kryssningsrobot.

Han tror utifrån KCNA:s beskrivning att den kan göras om för att avfyras från vatten eller luften och både kan träffa mark-, luft- och sjömål. Han ser testningen som en signal mot USA.

- Det är en del i det, men också att sända ett internt meddelande till det nordkoreanska folket och till militären, säger Kim Dong-Yub.

"Ingen robot upptäckt"
Nordkoreaanalytikern Ankit Panda håller med om att det låter som någon form av robot, men konstaterar att det kan röra sig om ett litet pansarvärnsvapen, såväl som luftvärn eller raketartilleri.

En militär källa vid Sydkoreas försvar säger att landet inte sett något som tyder på att en robot testats.

- När Nordkorea avfyrar en robot, så upptäcks det av vår radar. Men ingen robot har upptäckts, säger källan.

Vill fortsätta samtal
Uppgifterna kommer dagen efter att fem tågvagnar setts vid atomanläggningen Yongbyon i Nordkorea, enligt den amerikanska tankesmedjan Center for Strategic and International Studies.

Koh Yu-Hwan, professor i Nordkoreastudier vid universitetet Koh Yu-hwan, säger att testet i och för sig är en missnöjessignal riktad mot USA, men att man samtidigt inte provar interkontinentala robotar visar att landet fortfarande vill ha en dialog med Washington.

- Pyongyang kan inte utföra ett kärnvapentest eller en uppskjutning av en långdistansrobot just nu utan att totalt slå i spillror vad som återstår av USA-Nordkorea-samtalen, säger han.

Etiketter: nordkorea vapen

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter