dolda ny logga mindre

Skråmos barn ett steg närmare Sverige

Skråmos barn ett steg närmare Sverige

Maya Alleruzzo/AP/TT Många barn sitter i lägret al-Hol i Syrien. Upp emot ett 80-tal av dem är svenskar. Arkivbild.
Maya Alleruzzo/AP/TT Många barn sitter i lägret al-Hol i Syrien. Upp emot ett 80-tal av dem är svenskar. Arkivbild.

Politik TT
IS-rekryteraren Michael Skråmos barn har fått klartecken att föras från ett flyktingläger i Syrien till Sveriges konsulat i Irak, rapporterar TV4.
- Det känns underbart. Det är en enorm lättnad, säger barnens morfar till TV4.


Kurdiska myndigheter i Irak gav under fredagen beskedet att barnen får föras från flyktinglägret al-Hol i Syrien till Sveriges konsulat i staden Erbil i Irak.

- Det känns underbart. Det är en enorm lättnad, säger Skråmos barns morfar till TV4.

Han säger att barnen kommer att läggas in på ett privat sjukhus när de anlänt till Erbil.

- De här barnen har lidit fruktansvärda förhållanden och behöver mycket psykiskt stöd, säger han på plats i Erbil.

UD: Dialog med anhöriga
Utrikesdepartementet kan inte kommentera uppgifterna om att barnen kan få lämna lägret.

- Vi kommenterar aldrig enskilda fall. Den dialogen för vi med anhöriga, säger Lina Eidmark, vid UD:s presstjänst till TT.

Omkring 60 till 80 barn med svensk anknytning tros befinna sig i lägret och frågan hur situationen för barn till IS-anslutna ska lösas har varit omdebatterad.

Flera riksdagspartier har kritiserat den svenska regeringen för att inte agera tillräckligt snabbt – något som avvisats av utrikesminister Margot Wallström (S).

- Vi drar inte benen efter oss utan arbetar så fort vi kan. Men det finns ingen quick fix på det här som vissa tycks tro, sade Wallström tidigare i veckan.

Under torsdagen manade Panos Moumtzis, FN:s samordnare för humanitär hjälp i regionen, berörda regeringar att skyndsamt verka för en lösning.

Barn ska först och främst behandlas som offer. Oavsett vilken lösning man än tar fram så måste besluten fattas utifrån barnets bästa, sade Moumtzis enligt Reuters.

Barnens morfar hoppfull
Michael Skråmos barns morfar är hoppfull efter fredagens besked.

- Halva processen är uppklarad. Två administrationer måste ge sina tillstånd för att jag ska kunna evakuera barnen, och nu har den ena sidan bekräftat att det är grönt, så jag kan när som helst få samtal från Syrien och få ut barnen, säger han till TV4.

- Just nu har jag instruktioner att vänta här i Erbil och inte ta mig till Syrien, i väntan på att tillståndet att få ut barnen från al-Hol är avklarat. När beslutet kommer tar jag en bil, åker till gränsen och tar mig vidare till al-Hol, och sedan kör jag barnen tillbaka till Erbil.

Fakta: IS-anhängare från Sverige
TT
Omkring 300 personer har sedan 2012 rest från Sverige till Syrien och Irak för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper i regionen, främst terrororganisationen IS.
Cirka hälften av dem har återvänt.

Hur många som är kvar i konfliktzonen finns det inga säkra siffror på. Inte heller hur många som är döda.
Det finns heller inga bekräftade uppgifter på hur många barn med svensk anknytning som befinner sig i konfliktzonen. Hjälporganisationer på plats i norra Syrien uppskattar att det i flyktinglägret al-Hol skulle kunna röra sig om uppåt ett 80-tal barn.

Ett uppmärksammat fall är göteborgska IS-rekryteraren Michael Skråmos sju barn. Skråmo och barnens mor är döda, men deras släktingar kämpar för att få barnen till Sverige.
Källa: Säpo, TT:s nyhetsarkiv

Etiketter: is-barn skråmo

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter