dolda ny logga mindre

Lågt valdeltagande väntas i Nordmakedonien

Lågt valdeltagande väntas i Nordmakedonien

Boris Grdanoski/AP/TT Valaffischer dominerar gatubilden i Nordmakedoniens huvudstad Skopje. Men intresset bland väljarna spås vara ljumt.

Nordmakedonien TT-AFP-Reuters
Nordmakedonien går till val för att utse en ny president för första gången sedan landet bytte namn i höstas. Det finns farhågor för att valdeltagandet ska bli så lågt att valet blir ogiltigt.

Trots att presidenten innehar främst en ceremoniell post utan inflytande över den så infekterade namnfrågan så har kampanjen inför söndagens val dominerats av frågan om namnbytet. I höstas byttes namnet Makedonien ut till Nordmakedonien, efter en två decennier lång strid med Grekland.

Uppgörelsen med grannlandet fortsätter att splittra invånarna och har blockerat andra frågor inför presidentvalet, där de 1,8 miljoner röstberättigade har att välja mellan tre kandidater.

Stevo Pendarovski leder med över 28 procent i en av de senaste opinionsmätningarna. Han stöds av regerande Socialdemokraterna och partiet DUI som representerar den albanska minoriteten. De har lovat att stå fast vid namnbytet.

Strax efter, med drygt 26 procent, ligger Gordana Siljanovska-Davkova, som stöds av det konservativa nationalistiska VMRO-DPMNE, ett parti som kraftigt motsatt sig namnuppgörelsen med Aten.

Blerim Reka, kandidat för det näst största albanska partiet Besa, ligger långt efter med runt sju procent av rösterna i mätningen.
Sittande presidenten Gjorge Ivanov får inte kandidera för en tredje period.

Om ingen kandidat får över 50 procent väntar en andra valomgång den 5 maj. Men valdeltagandet väntas bli lågt. Många väljare är desillusionerade och en del bedömare tror att valdeltagandet riskerar att hamna under de 40 procent som krävs för att valet ska bli giltigt.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter