dolda ny logga mindre

Minst 138 döda i sprängdåd i Sri Lanka mot kyrkor och hotell

Åtta explosioner i Sri Lanka – över 200 döda

Sri Lanka TT-AFP-Reuters
En serie blodiga bombdåd har inträffat i Sri Lanka. Över 200 människor har dödats i detonationer vid flera kyrkor och hotell. Ingen har tagit på sig dåden.

Minst åtta explosioner har rapporterats, två av dem flera timmar efter de första dåden.

Regeringen i landet har utlyst utegångsförbud med omedelbar verkan och begränsar tillgången till sociala medier, enligt Reuters.

Många människor ska ha besökt kyrkorna i samband med påskfirandet när explosionerna inträffade. Över 200 människor har dödats, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till poliskällor. Av dessa är minst 35 utländska medborgare. Över 400 personer har skadats i samband explosionerna, enligt uppgifter till Reuters.

Ytterligare explosioner
Flera timmar efter de inledande sex explosionerna, i totalt tre kyrkor och tre hotell, rapporterades det om en sjunde explosion i ett hotell i huvudstaden Colombo, där två personer har dödats enligt polisen. Enligt polisen ska explosionen ha skett vid ett hotell.
En stund senare inträffade en åttonde explosion i Colombo, rapporterar AFP.

En av kyrkorna som drabbats är S:t Sebastian i Negombo några mil från huvudstaden. Bara i den kyrkan ska över 50 människor mist livet, enligt Reuters. En kyrka i Batticaloa på landets östkust har också drabbats, med runt 25 dödsoffer enligt lokala medier. I Colombo skedde en explosion i kyrkan S:t Anthony.

De tre hotellen ska alla ligga i huvudstaden Colombo.

Varnade för attentat
Landets polischef gick för tio dagar sedan ut och varnade för att självmordsbombare planerade att attackera kyrkor i landet, skriver AFP. Informationen kom från en utländsk underrättelsetjänst som varnade för att den islamistiska gruppen NTJ planerade ett dåd. NTJ är en radikal islamistisk grupp i Sri Lanka som lät tala om sig förra året i samband med vandalisering av buddhistiska statyer.

Ingen grupp har tagit på sig söndagens sprängdåd.
Sri Lankas president Maithripala Sirisena är chockad av dåden. Premiärminister Ranil Wickremesinghe har kallat det nationella säkerhetsrådet till krismöte.

"Jag fördömer kraftigt dessa fega attacker mot vårt folk i dag", skriver Wickremesinghe på Twitter.

UD: Inga uppgifter om svenskar
Svenska utrikesdepartementet känner till uppgifterna.

- Sveriges ambassad i New Delhi och konsulatet i Colombo står i kontakt med lokala myndigheter. Vi har inga uppgifter om drabbade svenskar i nuläget, men vi uppmanar svenskar på plats att höra av sig till sina anhöriga och följa lokala myndigheters råd, säger Diana Qudhaib vid UD:s presstjänst till TT.

Enligt tre av de största svenska resebyråerna (Ving, TUI och Apollo) finns minst 30 svenskar på plats i Sri Lanka. Ett fåtal bor i drabbade i Negombo, men inte i centralorten. Övriga bor på andra turistmål.

Fakta: Sri Lanka
TT
Sri Lanka består av huvudön Ceylon och ytterligare några mindre öar. Enligt senaste folkräkningen uppgår befolkningen till 21,7 miljoner. En majoritet av lankeserna (60 procent) är buddhister, men invånarna bekänner sig även till hinduismen (20 procent), islam (10 procent) samt kristendomen (10 procent).
De senaste åren har landet upplevt våld med religiösa förtecken. Förra året attackerades flera moskéer och affärsverksamheter tillhörande muslimer. Det upptrappade våldet ledde till att regeringen införde utegångsförbud på en av de drabbade orterna. Personer ifrån buddhistiska majoriteten låg bakom våldet på landets muslimer, som anklagades för att vilja tvångsansluta människor till islam.
Landet har länge präglats av en konflikt mellan folkgrupperna tamiler och singaleser. Tamilerna krävde redan på 1970-talet självstyre och en egen stat i landets östra och norra delar. En väpnad radikal grupp, Tamilska Eelams befrielsetigrar (LTTE), bildades för att nå tamilsk självständighet. Konflikten tappades upp på 1980-talet efter att LTTE dödat flera singalesiska soldater.
Decennier av ömsom fred och krig avlöste varandra. Efter en regeringsoffensiv 2009 förklarades LTTE besegrade.
Landet har en stark presidentmakt men styret väljs direkt av folket i allmänna val. Samtidigt har flera skandaler med ingredienser som maktmissbruk, korruption och valfusk avlöst varandra genom åren. President är sedan 2015 Maithripala Sirisena från Förenade nationella partiet (UNP).
Källa: NE, Utrikespolitiska institutet/Landguiden

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter